Hvis du kutter ned på sløsingen, kan du faktisk finansiere en ganske fin ferie. Brus og ta-med-kaffe koster deg fort 10.000 kroner i året alene. Foto: Colourbox/Tuva Moflag
Hvis du kutter ned på sløsingen, kan du faktisk finansiere en ganske fin ferie. Brus og ta-med-kaffe koster deg fort 10.000 kroner i året alene. Foto: Colourbox/Tuva MoflagVis mer

Sommersløsing eller sommerferie?

Du kommer langt om du dropper brus og ta-med-kaffe.

Én brus om dagen og tre ta-med-kaffe i uka koster deg mer enn 10.000 kroner i året. I hverdagen er det mange «lommetyver» vi knapt merker fra dag til dag, men som i sum utgjør ganske betydelige beløp i økonomien vår.

Med 10.000 kroner kan du finansiere en ganske hyggelig reise i sommer. Hva velger du – sommersløsing eller sommerferie?

Vet du egentlig hvor mye du sløser? DinSides sløsekalkulator gir deg svaret med en gang

Sommerverstinger

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl kommer tilbake på skjermen med Luksusfellen denne høsten. I denne programserien bruker de flittig vår sløsekalkulator for å hjelpe folk med bevisstgjøring av egen pengebruk. Her kunne vi blant annet se at Christer og kjæresten fikk bakoversveis da de skjønte at de sløste bort 166.000 kroner i året.

Sandmæl trekker frem tre sløseverstinger vi med fordel kan styre unna nå i sommer:

  • Bilferie: Ikke stopp på bensinstasjoner og veikroer for å kjøpe dyr (og dårlig) mat og drikke. Ta heller med mat hjemmefra, og legg eventuelt turen innom en dagligvarebutikk.
  • Fornøyelsesparker: Det samme gjelder her. Planlegg dagen godt og ta med mat og drikke i sekken.
  • Is: Om sommeren spiser vi langt mer is enn ellers i året. Her er det penger å spare på økonomipakninger i dagligvarebutikken fremfor enkeltis på bensinstasjon og kiosk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man skal kose seg

I sløsekalkulatoren er det du selv som definerer hva som er sløsing. Om det er noen poster du er helt uenig i, kan du la være å fylle inn disse. På den annen side kan det være en god vekker å se hvor mye daglige vaner akkumulerer seg til i løpet av et helt år.

– Dette handler ikke om å rette pekefingeren mot folk. Men når det finnes like gode alternativer som er billigere, som eksempelvis is i dagligvarebutikken, er det jo rett å slett bortkastet å betale to og tre ganger så mye, sier Sandmæl.

Hvor fin ferie kan sløsingen din betale? Sjekk svaret med DinSides sløsekalkulator