Sommersex er ofte risikosex

Det er en kjensgjerning at sommeren gir sexlivet en ny gnist, men det er også den årstiden da flest blir smittet av kjønnssykdommer.

Les også: Prevensjonsguiden

Det finnes mange ulike prevensjonsmidler for kvinner, men for menn finnes det fortsatt bare ett som er sikkert - kondom.

Mange bruker kondom for å forebygge uønsket graviditet, vel så mange burde ha brukt det til å forebygge kjønnssykdommer.

I dag finnes det ingen unskyldning for ikke å bruke kondom. Dette gjelder både kvinner og menn. Kondombruk handler om å beskytte seg mot seksuellt overførbare sykdommer som HIV og klamydia i tillegg til uønsket graviditet.

Hvert år registreres ca. 13.000 nye tilfeller av klamydia i Norge. Klamydiabakterien kan redusere evnen til å få barn både hos kvinner og menn. Dette kunne vært unngått med en mer bevisst kondombruk.

Kondom er ett nesten 100 prosent sikkert prevensjonsmiddel. Dette gjelder om den brukes ved hvert samleie fra begynelse til slutt og at den ikke går i stykker eller at den i slutten av et samleie glir av.

Kondomets historie går langt tilbake. Grekerne stolte på blindtarmen fra geit, og kineserne brukte rispapir innsmurt i olje. Japanerne brukte harde skilpaddeskall. På 1500-tallet brukte de kondomer av lin.

Det første kunstige kondomet kom på slutten av 1600-tallet og ble laget av legen til den engelske kong Charles II, legens navn var Condom. Goodyear utviklet metoden for å vulkanisere gummi, og på slutten av 1800-tallet begynte man å lage kondomer av gummi.

Først på 1930-tallet kom naturgummi-kondomet som var tynnere og mer behagelig å bruke. Men det er kun i de siste 50 årene at kondom har vært så billig å lage at det har blitt tilgjengelig for alle.

Mozon.no, 13.07.2004