Det er godt med sommermat, men den kan også bestå av mange kalorier! Foto: Colourbox.com
Det er godt med sommermat, men den kan også bestå av mange kalorier! Foto: Colourbox.comVis mer

Sommerens store kalorisyndere

Feriemodus er ikke alltid fullt så fett for kroppen.

Endelig sommer! For mange betyr det grillfester, forfriskende cocktails ute på byen og piknik i parken. Dette betyr også mye stekt kylling, grillet kjøtt, potetsalat, iskrem, pølser og pils. Men før du får helt vann i munnen, bør du lese videre.

For selv om det er lett å stelle i stand et smakfult måltid om sommeren, er det også enkelt å tilføre kroppen flere kalorier enn du har behov for.

Her er noen matvarer du bør være oppmerksom på!

Les også: Derfor blir du avhengig av junkfood

Sommerens store kalorisyndere

  1. På grillen. Grillmat er godt, og grilling regnes som en sunn måte å tilberede maten på. Men: Ifølge WebMD kan en stor T-bone stek på omkring 500 gram inneholde 1 500 kcal og 124 gram fett. Rådet er å velge kjøtt som ikke kommer fra den feteste delen av dyret. Gå for magre alternativer som indrefilet av svin og kylling uten skinn, særlig hvis du skal ha masse snacksy tilbehør på siden. Unngå ribbe og koteletter, som består av mer fett. Les også: Unngå helsefarlig grilling
  2. Pølse i varmen. Selv om den er varm, smaker det alltid godt med en pølse på sommerstid, enten det er på vei hjem fra byen, på fotballkampen, hjemme på grillen eller på vei til kino. Her handler det ikke bare om fett og kalorier, men også om salt. - Spiser man ofte pølser får man i seg mye fett og kalorier, som øker risikoen for både overvekt og hjerte- og karsykdom. For mye salt kan gi økt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og åreforkalkning, har ernæringsfysiolog Cathrine Borchsensius tidligere uttalt til DinSide Helse.
  3. Salat med majones. Typisk tilbehør til grillmaten er potetsalat, waldorfsalat og rekesalat. 100 gram potelsalat med ekte majones gir 317 kcal og 29,6 gram fett, mens 100 gram waldorfsalat gir 242 kcal og 23 gram fett, ifølge Matvaretabellen.no. Lag heller salat med lettmajones, eller bland ut majonesen med yoghurt naturell eller lettrømme. Ha alltid en annen salat på siden, som inneholder en haug av grønnsaker, så får du i deg fiber og andre viktige næringsstoffer.
  4. Fristelser med paraply. Søte, fruktige og alkoholholdige sommerdrikker, som vanligvis serveres med en paraply, glir ned lett. Det som imidlertid går opp er kaloriinntaket. En pina colada kan inneholde alt fra 245 til 490 kcal, ifølge WebMD, og en daquiri kan inneholde fra 300 til 800 kcal. Tar du en long island ice tea, får du over 500 kcal med på kjøpet, og mye kommer fra sukker. I stedet for å gå velge disse kaloririke variantene, gå heller for vin eller drinker som blandes med 100 prosent ren fruktjuice eller lettbrus. Les også: Sjekk disse fetende drinkene
  5. Tørsteslukkerne. Det er viktig å holde kroppen hydrert på varme sommerdager. Men vit at noen av tørsteslukkerne kan gjøre mer enn å slukke tørsten din. Husk at verken iste, brus, energidrikke, juice eller øl er kalorifritt. Tvert i mot! Og enda verre: Smoothier, milkshake og iskaffe inneholder enda flere kalorier. Det er selvfølgelig lov til å kose seg i blant, men sørg for at du drikker mest vann, eller i alle fall lett-versjoner av favorittdrikken din.
  6. Frosne fristelser. Du har helt sikkert tatt deg en iskrem eller to allerede i sommer, og det er selvfølgelig helt greit! Men husk at kule-is kan være skikkelige kaloribomber, og særlig hvis du topper isen med sjokolade- eller daimstrø. Husk, det kan smake lite godt med sorbet oppi iskjeksen, særlig hvis du er opptatt av figuren. Her er iskrem-bombene
  7. Salattopping. Salat er en perfekt sommermiddag, den er lett, forfriskende og sunn. Men det er ikke mange steg å ta før salaten usunn. Pøser du på med kaloririk dressing, fritert kylling, bacon, ost og krutonger, kan salaten raskt bli en real kaloribombe. Velg heller grillet kylling, egg, masse grønnsaker og en lett dressing – i moderate mengder! Les på KK.no: Unngå å bli salatfeit!
  8. Når det skal mumses. Litt snacks vil neppe gjøre noen skade, men husk at det lett kan bli for mye av det gode. Begrens inntaket av potetgull, pistasjnøtter og andre nøtter, selv om det smaker ekstra godt med salt snacks på varme dager. Prøv å bruke frukt og grønnsaker med en mager dipp som snacks. Det er ikke sikkert det er så kjedelig som det høres ut som..!