Sommerens skjønnhetstips

Kan cellulitter pleies vekk? Kan man sole seg med makeup- krem og kan man bruke hudkremer med syrer i sommerhalvåret? Les de vanligste spørsmål og svar om hudpleie og bruk av kosmetikk i sommerhalvåret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av hudterapeut Elsebeth Engzelius

Kan man bruke hudpleiekremer med syrer i sommerhalvåret?

Man bør ikke bruke kremer med noen form for syre før man skal ut i solen. Det kan føre til pigmentflekker og ujevnheter i hudfargen. Dette er fordi overhuden blir tynnere ved bruk av syrer og dermed mister sin naturlige beskyttelse mot solen. Vi må huske på at huden er et fantastisk organ med sine naturlige funksjoner som vi skal utnytte, men samtidig ta hensyn til slik at vi kan få maksimal sunnhet og ta vare på den så godt vi kan.

Etter bruk av syrer tar det noen uker før huden har sin normale tykkelse igjen, avhengig av hvilke syrer som har vært brukt og hvor lenge.

Etter at du har vært i solen derimot, kan det være fint å bruke kremer med syrer. Dette fordi huden da har fått en tykkere overhud, noe som kun er en fordel i solen. Ellers er det lurt å i perioder å tynne ned overhuden for å få lærhuden(bindevevslaget av huden) tykkere. En tykk lærhud er flott, da opprettholder man spensten og elastisiteten i huden.

Konklusjonen er derfor at man derfor ikke bør bruke syrer før og under soleksponering.

Kan man sole seg med makeup-krem, og tar huden mer skade av solen hvis man gjør det?

Dersom du soler deg med en makeup-krem bør du absolutt bruke med solfaktor i. Det gir huden enda et beskyttende lag mot solen samt at du får ekstra solfaktor selvom du også bruker solkrem eller dagkrem med faktor.Det finnes forskjellige makeup kremer med solfaktor på markedet. Det er imidlertid veldig viktig at det ikke er parfyme i makup-kremen - da dette kan gi fargeforskjeller/pigmentflekker i huden.

For alle som sliter med tilstoppede porer og acne(kviser), bør ikke makeupkremen inneholde mineralolje/parafin som tetter igjen porene, ikke irriterende fargestoffer og minimalt med konserveringsmidler. Spør deg nøye for når du skal kjøpe make up krem, det lønner seg kun å handle av de selgere som virkelig kan sine ting, enten det er hudterapeuter eller parfymeripersonale.

Hva kan jeg gjøre for å få bort cellulitter?

De lærde strides om hvorvidt det går an å få bort cellulitter eller ikke. Jeg tviler ikke på at det går an å bedre cellulitter i mer eller mindre grad. De fleste kan bli bedre, noen blir litt bedre og noen blir svært mye bedre. Det kommer an på den enkeltes årsak til cellulite og hvor bredt man angriper cellulittene.

Cellulitter er komplekst - for å få gode resultater må man spise sunt og leve sunt. Man må trene, det er viktig at musklene er i god form. Men trening hjelper ikke alene, til og med toppidrettsutøvere har cellulite. Bindevevet og huden må også behandles med bindevevsmassage, gjerne kombinert med lymfedrenage. En svært god behandling er LPG/Endermologie i en kur på 14 ganger, 1-2 ganger pr uke. Denne behandlingen fåes utført i salonger.

Hjemme kan det være lurt å skrubbe/peele huden samt å smøre den med anticelluliteprodukter.

Mange kan bli kjempefine, gjør iallefall et forsøk, men gjør det seriøst og omfattende.

Kan kremer som reklamerer med å gi en fastere figur virke?

Det finnes mange body-sculp kremer på markedet. Disse gir gjerne store forventninger til resultater, og det stemmer ofte ikke med virkeligheten. Reklamen overdriver ofte litt eller mye!

Men dersom huden er slapp og ofte fuktighetsfattig, vil man kunne påvirke huden med å bruke gode produkter. Det finnes mange gode ingredienser som virker bra på huden. Det er alikevel lurt å kombinere bruken av slike kremer med skrubb/peeling av huden samt gjerne massasje.

Det er imidlertid litt feil å si at man kan få en fastere figur, det er mer riktig å si at man kan få en fastere hud.

Hva bør leppestift og leppepomade inneholde?

Hva en leppestift eller leppepomade bør og ikke bør inneholde er et vanskelig spørsmål. Vi må huske på at det vi putter på munnen, enten det er leppestift eller leppepomade, vil vi få mye av oss I kroppen, vi faktisk spiser opp mye i løpet av en dag, ett år og et helt liv!

Langt de fleste produkter på markedet er laget med hovedvekt på mineral- og parafinfett (f.eks fra Nordsjøolje). Dette er ikke nedbrytbart i naturen og heller ikke inne i kroppen. Det er mest sannsynlig svært usunt.

Bruker man derimot plantefettbaserte produkter er man trygg.

Dessuten er plantefett pleiende for huden og leppene samtidig som de beskytter.

Kan jeg bruke parfyme på sommeren?

Du bør ikke bruke parfyme eller eau de cologne på huden når du skal være i solen. Det kan gi stygge pigmentflekker og skjolder i huden. Dersom du gjerne vil bruke parfyme allikevel, kan du spraye litt i håret i nakken. Dersom du skal bruke parfyme på kvelden etter at du har solt deg.,er det fremdeles lurt å bruke parfymen på samme måte. Selv om du dusjer før du går ut i solen igjen er det stor sjanse for at det fremdeles sitter rester igjen i huden.

Hvordan kan jeg ta best mulig vare på håret mitt om sommeren?

Sol, saltvann, klor og vind sliter enormt på håret. Det er svært viktig, særlig på langt hår å beskytte håret best mulig ved å bruke hårprodukter med solfaktor, fuktighetsbevarende produkter og beskyttende produkter.

Man kan selvfølgelig også beskytte håret med å bruke hodeplagg.
Etter man har badet er det lurt å skylle håret, for å få ut klor og saltvann, videre gjerne bruke et solbeskyttende produkt før videre soling.

Ellers er det viktig som alltid å ha et så sunt hår og en sunn hodebunn. Sunn hodebunn er alltid viktg for å ha et sunt, flott hår. Bruk gjerne en god hodebunnspeeling og en god kur for håret og evnt. hodebunn.

Spis og lev sunt, det gir også en pen hud og et pent hår.

Kan høy solfaktor irritere huden?

Ved sensitiv hud kan det være lurt å ikke nødvendigvis bruke mer enn faktor 15. Høyere faktor kan irritere huden da det må svært mye kjemikalier til for å komme opp i faktor 25 og 30 eller høyere.

Barn skal ikke bruke for høy faktor av de samme årsakene. Barn kan utvikle irritasjoner og sensitivitet overfor solfaktorer ved bruk av altfor høye faktorer. Barn bør bruke t-skjorter og hodeplagg i tillegg til faktor.

Alle, store og små bør unngå solen midt på dagen da den er som sterkest.

Et godt råd for sommeren:

Dersom du går på medisiner bør du forhøre deg med din lege om hvorvidt du kan gå i solen mens du bruker medisinene. Spør også hvor lenge etter at du har avsluttet bruken av dem du må være forsiktig. Medisiner kan forårsake hypersensitiv hud, soleksem og hypo/hyperpigmenteringer.

 

Mozon.no 11.07.2005