Sommerens billigste agurk

Ingen sommer uten agurksak! Og heller ingen sommer uten agurk. Denne grønne frukten (ja, det er egentlig en frukt), er både allsidig og sunn.


Avisenes agurktid

Begrepene agurksaker og agurktid i avisene i løpet av de rolige sommermånedene er godt etablert. Men dette er faktisk ikke bare et norsk fenomen, ifølge Persillebladet til Grete Roede: Ifølge Riksmålsordboken, har nemlig uttrykket tysk opprinnelse. I Tyskland kalles dødtiden i avisene Sauregurkenzeit som betyr "de sure agurkers tid".

I dag kan vi kjøpe agurker året rundt, men i gamle dager var det bare sesong for agurker om sommeren. Agurken var dessuten regnet som en eksklusiv grønnsak, og prissvingningen opptok visstnok mange husmødre, som av og til unnet seg en lang og krummet en til matbruk, ifølge Persillebladet.

I sommersesongen sendte man derfor ut journalistspirer ut for å sjekke agurkprisene. DinSide feirer sommeren med en aldri så liten agurksak - og her har du prisen på agurken:

Agurkprisen
ButikkPris
Coop Prix9,90
Rema 100012,00
Bunnpris12,90
Kiwi12,90
Coop Obs12,90
Ica14,90
Meny14,90
Spar14,90
Ultra14,90
Coop Mega14,90
Rimi15
Priser innhentet fredag 30. juni.
Priser og tilbud kan variere fra dag til dag og DinSide tar forbehold om feil.
Mange muligheter med agurk. Foto: Yarik Mission.
Mange muligheter med agurk. Foto: Yarik Mission. Vis mer
Harde agurkfakta

Agurken, eller cucumis sativus, kommer opprinnelig fra India, og kom hit til landet på 1600-tallet. På Wikipedia kan vi lese at agurken egentlig er en spiselig frukt - og faktisk, botanisk sett, et bær. Vi anser allikevel agurken som en grønnsak. De er normalt grønne, omkring 30 cm lange og 4 cm i diameter. Er agurken gul kan det bety at den er overmoden, ifølge Persillebladet, og er den bløt, kan den være kuldeskadet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Agurk består nesten bare av vann, og energiinnholdet er derfor svært lavt. Ifølge Persillebladet er det kun 10 kcal per 100 gram agurk, og 0,1 gram fett. Sånn sett er agurken slankerens gode venn i disse bikinitider.

Agurklovgivning

I juni 1988 lovregulerte EU kvaliteten på agurken i det såkalte Agurkdirektivet, eller Kommisjonsregulering No 1677/88 som det offisielt heter. Alt fra agurkens krumning til vekt og lengde ble regulert.

Agurk er sunt det. Foto: Neil Gould.
 Foto: Neil Gould
Agurk er sunt det. Foto: Neil Gould.
Foto: Neil Gould Vis mer

Ifølge Wikipedia ble agurkens krumning regulert i dansk landbrukslovgivning allerede i 1927.


Agurktips

Agurken bør oppbevares ved 12 grader, og skallet beholdes på, siden mesteparten av næringsverdien er i skallet.
Er agurken litt slapp, legg den i friskt kaldt vann noen minutter, så blir den sprø igjen.

Fikk du lyst på agurk? Hva med en agurksalat som er god til både kjøtt og fisk - her er en oppskrift fra Opplysningskontoret for frukt og grønt:

1 agurk
1 ss lettmajones
2 dl yoghurt naturell
1 hvitløksbåt
1/2 ts salt
1/2 ts hvit pepper
finklippet kruspersille

Del agurken i to, skjær den i tynne skiver og legg over i en bolle. Bland sammen majones, yoghurt, presset hvitløk, salt og pepper og hell sausen over agurkskivene. Rør det hele sammen. Ta salaten over i en egnet salatbolle og dryss over rikelig med klippet kruspersille. La salaten stå og trekke ca. en halv time før servering. Gir 4 porsjoner.

Du kan jo for eksempel ta med agurksalaten når du skal grille pølser i parken.

Kilder: Agurk/Wikipedia, Agurktid/Wikipedia, EurLex, Frukt.no, Grete Roede.