Store prisforskjeller på sølvtøy, både nytt og brukt
Store prisforskjeller på sølvtøy, både nytt og bruktVis mer

Sølvpriser med kjempedifferanse

Det er lang tradisjon i Norge for å kjøpe sølvbestikk og andre sølvvarer som gaver i bryllup, konfirmasjon og barnedåp. Men sjekk prisene, for differansene kan være betydelige på identiske varer.

Konkurransetilsynet har gjennomført en prisundersøkelse på utvalgte deler av sølvbestikk, dåpsgaver og andre sølvvarer. Undersøkelsen ble foretatt i juni, kanskje bryllupsmåneden fremfor noen her i landet. Og blant 102 forhandlere i ni fylker er det tildels store forskjeller i pris.

Geografisk variasjon

Det er mulig å spare mange tusen kroner på hele sølvbestikk om man handler der det er billigst. Konkurransetilsynet sjekket prisene på utvalgte objekter, og alle viser at det er store prisforskjeller fra billigste til dyreste butikk. Fra 25 til 88 prosent mer betaler du om du velger dyreste fremfor billigste! Og mens det ser ut til at prisene i Oslo var høye, kunne du i Orkdal/Oppdal og Tønsberg gjøre de rimeligste kjøpene på de undersøkte varene i juni.

Sølvpriser i juni
SølvtypeDyresteBilligsteForskjellUveid gjennomsnittspris
Kaffeskje Telesølv19515129%185
Dessertgaffel Arvesølv52140628%498
Kakespade Elizabeth83560538%759
Kaffeskje Chippendale1246688%102
Barneskje Lykkeliten51036241%448
Krus Stork136092847%1166
Lysestake nr 43271548946%629
Utdrag fra undersøkelse utført av Konkurransetilsynet i juni. Forskjell i prosent regnet i forhold til laveste pris. Gjennomsnitt uten hensyn til hvor mange enheter de enkelte butikker selger av de enkelte varene.

Bestill på postordre

Konkurransetilsynet oppfordrer forbrukerne til å sjekke prisene hos forhandlere i områder med konkurranse på prisene. En av fire skal være villige til å levere varer per postordre, og du kan dermed spare store penger på gaveinnkjøp og supplement til eget bestikk. Men vær oppmerksom på at fraktkostnader kan spise opp fortjenesten. Kjøper du i større kvanta, kan du imidlertid prøve å forhandle deg til fraktfri levering.

Brukt sølv

Det er også en annen måte å skaffe seg billigere sølvvarer på. Flere bruktbutikker og gullsmeder rundt om i landet spesialiserer seg på å selge brukt sølv. Spesielt om du er interessert i bestikkmønster som har vært på markedet en tid, kan du gjøre gode kjøp på bruktmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos Antik&Auksjon i Sandnes forteller de at brukt sølv selges etter vekt (med unntak av kniver der som regel kun skaftet er i sølv). Der kan du regne med å få avslag på 30-40 prosent på brukte sølvvarer i forhold til fabrikkpris på nytt sølv.

Denne kjøpsformen egner seg spesielt godt om du skal supplere bestikk, for eksempel arvegods. De brukte delene har gjerne en viss patina, og supplerer du med andre brukte bestikkdeler unngår du at noe ser nytt ut og noe virker gammelt.