Solkrem til 4.975 kroner per liter

En familiedag på stranda kan bli dyr hvis du gjør som ekspertene anbefaler.

Det kan bli kostbart å beskytte seg mot sola. Foto: Colourbox.com
Det kan bli kostbart å beskytte seg mot sola. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En naturlig innledning til ferien er å kjøpe solkrem. På apoteket og i parfymeriene har de mange å velge mellom, men felles for de fleste av dem er at literprisen er svært høy. For eksempel koster 40 milliliter av solkremen Vichy Capital Soleil - ultralett sollotion til ansikt 199 kroner. Det gir en literpris på svimlende 4.975 kroner.

Til sammenligning finner du bare to flasker champagne på Vinmonopolets lister som har en høyere literpris.

Eksemplet er ikke unikt. Mange solkremer ligger over 5.000 kroner per liter i pris. Ikke så farlig om du smører litt på nesa annen hver uke, men for ivrige solbadere kan det bli dyrt i lengden. Det er nemlig ingen som bruker så mye solkrem som nordmenn, ifølge Kreftforeningen.

Beskytter ikke bedre

- Det er ikke slik at høy pris betyr bedre beskyttelse, det skal uansett være solfaktoren som sier noe om beskyttelsen, skriver Kreftforeningen på sine nettsider.

Det er også en myte at du må kaste solkremen ett år etter at den ble åpnet. Dette avhenger av hvordan kremen har vært oppbevart. DinSide har testet solkremene fra i fjor for å se om de kan brukes i år igjen

To flasker per helg

En familiedag på stranda kan koste deg 800 kroner - i solkrem. For hvis du bruker så mye solkrem som blant annet Kreftforeningen råder deg til å gjøre, går det med 20 ml solkrem hver annen time hvis du skal sole hele kroppen. En famlie på fire som skal tilbringe en helg i sola, vil med disse beregningene trenge drøyt to flasker med solkrem av normal størrelse. Da kan det være lurt å velge billig.

I fjor sommer foretok vi en pristest på solkrem for å se hva som gir den billigste beskyttelsen. Alle solkremene vi testet, hadde kommet godt ut på kvalitet i tester utført av Forbrukerrådet og Mattilsynet.

De beste solkremene - 14 kremer til test