Solkrem mot brennmaneter

En enkel krem kan beskytte deg mot de smertefulle angrepene fra brennmaneter. Og det er klovnefisken Nemo som får æren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disneyfilmen "Oppdrag Nemo" er en av århundrets mest populære tegnefilmer blant både barn og voksne i Norge. Men den sjarmerende klovnefisken kan mer enn å bare være søt på kinolerretet.

Leker med maneter
- Solkremen inneholder et stoff som etterligner klovnefiskens egen beskyttelse mot brennmaneter. Våre tester viser at solkremen kan gi over 80 prosent beskyttelse mot smertefulle brennmanet-tråder, forteller daglig leder i AC SunCare Institute.

Han har nettopp testet sitt eget produkt i Drøbaksundet sammen med frivillige biologistudenter fra Universitetet i Oslo. Etter at han har lekt med brennmanetene i kjølig badevann, tar forskerne over med en mer vitenskapelig test av solkremen.

Den ene armen smøres inn med manet-avvisende krem, den andre med vanlig solkrem. Så er det frem med en nyfisket brennmanet som gnis samvittighetsfullt på begge armene.

- Det fungerte helt suverent. Jeg hadde en arm med og en arm uten krem da jeg testet den, og ble selvfølgelig brent på den ene armen. Men ikke på den andre, sier førsteamanuensis Hans Erik Karlsen ved Biologisk Institutt ved Universitetet i Oslo til NRK Østlandssendingen.

Ligner på hvitting
Norske brennmaneter er sjelden farlige men kan gi smertefulle utslett i opptil en halv time. I noen tilfeller kan manet-angrepet gi reaksjoner som kvalme, magekramper, muskelsmerter, ryggsmerter, tungpust og tetthet i brystet.

Les mer her: Førstehjelp mot sommerplager

For klovnefisk som Nemo, er derimot ikke brennmanetene noe problem. Fiskene lever hele livet mellom trådene på giftige sjø-anemoner og har evnen til å skille ut et stoff som beskytter dem mot de brennende trådene. I norske farvann vet vi at blant annet hvitting også har denne egenskapen.

Kan redde liv
Solkremen er blant annet testet i England og USA, og landet i norske butikkhyller 1. juni i år. Foreløpig kan du blant annet finne kremen i butikkene til Life-kjeden, babybutikker og en del dykkebutikker.

Utviklerne har også gjennomført flere vitenskaplige tester av produktet. De konkluderer med at kremen vil hjelpe de aller fleste av oss mot brennmanetene.

Undersøkelsene viser at en brennmanet på linje med dem vi møter her hjemme, ikke klarer å trenge gjennom solkremen for å gi svie eller utslett. Kremen beskytter også mot mer hissige slektninger i manetfamilien som kan være direkte livsfarlige ved kontakt.

I Australia tar møter med farlige brennmaneter flere liv enn hvithai. Så mens de fleste vil bruke kremen for å unngå ubehagelig svie, kan solkremen faktisk redde liv blant de som får sterke allergiske reaksjoner på brennmaneter.

- Undersøkelsene viser også at vanlig vannfast solkrem gir litt beskyttelse mot manetene. Men denne beskyttelsen kan ikke sammenliknes med effekten av SunCare. Så om du allikevel skal ha med en solkrem på stranden i sommer, kan du vel kjøpe en som samtidig beskytter mot brennmanetene, spør Andersen.

 

Mozon.no, 29.06.2006