<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

Solkrem beskytter for dårlig

Mer enn 100 solkremer beskytter for dårlig mot farlige UVA-stråler, ifølge en norsk undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

Tror du at du er sikker mot solas stråler så lenge du bare passer på å smøre deg? Da må du tro om igjen. Det er nemlig ikke likegyldig hvilken krem du smører deg med, ifølge en undersøkelse Mattilsynet har utført.

Nesten halvparten av solbeskyttelselsmidlene i undersøkelsen beskytter nemlig ikke godt nok mot UVA-stråler. Det omfatter mer enn hundre produkter på det norske markedet. Sjekk hvilke her:

Mens UVB-strålene kan gjøre oss solbrent, påvirker UVA-strålene immunsystemet vårt og elastisiteten i huden, slik at huden eldes raskere. Begge former medfører økt risiko for hudkreft, ifølge Kreftforeningen. Les mer på Lommelegen:

Mange ikke "godkjent"
Bakgrunnen for undersøkelsen er EU-kommisjonens nye anbefalinger for merking av solbeskyttelselsmidler og minstekrav til beskyttelse mot skadelig UV-stråling.

Les mer her: Sikker soling skal bli lettere

- Det er markedsførere og produsenter selv som har oppgitt hvor god UVA-beskyttelse de ulike produktene inneholder. Vi har ikke utført noen test, understreker Julie Tesdal Håland, førstekonsulent i Mattilsynet.

Mattilsynet har mottatt informasjon om 31 solproduktmerker fra 17 produsenter og markedsførere, som representerer de mest kjente produktmerkene på det norske markedet.

Undersøkelsen viser også at bare 26 prosent av produktmerkene oppfyller de fleste kravene når det gjelder både riktig merking og minste UVA-beskyttelse.

Les også: Trygg soling med plaster:

- Les etiketten nøye
Mange av 2007-produktene var imidlertid allerede ferdig produsert da den nye anbefalingen om merking kom i september i fjor.

- Vi har en viss forståelse for at det tar tid å etterleve anbefalingene, men vi har klare forventninger om at det vil forbedre seg til neste år. Vi kommer også til å jobbe opp mot EU for at disse anbefalingene skal få lovs kraft, sier Tesdal Håland.

Kosmetikkbransjen har vært på å utarbeide de nye anbefalingene, og i en pressemelding sier Kosmetikkleverandørenes Forening (KLF) at de ønsker å følge anbefalingene. KLF påpeker også at deres medlemmer ligger godt foran det europeiske snittet på området.

Kreftforeningen understreker at produktene kan ha fullgod beskyttelse i år selv om merkingen ikke er i henhold til den nye anbefalingen.

- Informasjonen kan virke litt uoversiktlig i år, men det vil nok være smart å velge noen av solkremene der det oppgis at de oppfyller anbefalingene. Og les etiketten på produktene nøye, oppfordrer rådgiver i Kreftforeningen Mona Stensrud.

Kler du på deg for å beskytte deg mot sola? Ikke alle klær er like effektive:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer