Solen gjør deg frisk

Endelig har sommeren kommet, og det er ingen vits i å holde seg innendørs. Her er ti grunner til at solen er bra for deg:

Publisert
Sist oppdatert

Hudkreft, rynker, solskader… Solen kan virke skremmende, og noen ganger kan det virke tryggest å holde seg inne i et mørkt kott for å holde seg frisk. Men solen kan også være positiv.

Her er ti grunner til at solen er topp, hentet fra den engelske avisen The Mirror.

1. Du får godt humør
Solen øker kroppens nivå av seratonin, som er kroppens naturlige lykkehormon. Det fører til at du føler deg både gladere og mer energisk når solen skinner.

2. Reduserer hjertelidelser
En studie fra British Medical Journal viser at risikoen for å dø av hjertelidelser er større om vinteren enn om sommeren. Forskere tror dette kommer av at solen tilfører kroppen vitamin D.

3. Bedrer sår og smerter
Solen varmer opp musklene dine og mykner opp leddene.

4. Reduserer kreftrisikoen
Selv om solen øker risikoen for hudkreft, reduserer den flere andre typer kreft. Du får blant annet mindre risiko for kreft i tykktarmen, blæren, magen, livmor, prostata og spiserør.

5. Øker fertiliteten
Hormonet melatonin reduserer fertiliteten, og nivået av hormonet blir lavere etter tid i solen. Derfor har du større sannsynlighet for å bli gravid om sommeren. Også menn er mer fertile om sommeren.

6. Mer energi
I tillegg til å redusere fertiliteten, regulerer melatonin søvnen din. Når nivået blir lavere, får Iogså kroppen mer energi. Derfor trenger du mindre søvn om sommeren. Å vekkes av sollyset gjør deg også mer våken og positiv.

7. Hjelper mot hudsykdommer
Hudsykdommer som psoriasis, kviser og eksem kan bli bedre av solen. Faktisk anbefales personer med lidelsene å være i solen - men med solkrem.

8. Bedre immunforsvar
Solskinn øker produksjonen av hvite blodceller, noe som bedrer immunforsvaret ditt og bekjemper infeksjoner.

9. Lavere vekt
Høye nivåer av seratonin i kroppen reduserer appetitten. Det fører til at du spiser mindre når det er varmt.

10. Beskytter mot hull
Solen kan holde tennene sterke. Barn som har vokst opp steder med mye sol, har mindre risiko for hull i tennene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer