Sole seg = å ta en sigg

Forskerne advarer.

Endelig er den iskalde og lange vinteren over, og solen skinner over det ganske land. Gradestokken har for alvor begynt å krype oppover, og mange kaster seg uforsvarlig ut i solen, og glemmer at selv om solen gleder oss, tar den også liv.

Det uttaler britiske eksperter. – Vi kan egentlig kalle det for en epidemi, sier professor Richard Marais, ved The Institute of Cancer Research i London, skriver Daily Mail.

Les også: Disse er mer utsatt for hudkreft

Kreftforeningen i Norge vil ikke gå så langt som å kalle utviklingen for en epidemi. Les mer lengre ned i artikkelen.

Budskapet når ikke fram

I tillegg til å kalle utviklingen for en epidemi, mener Marais at det å sole seg er det samme som å ta en røyk.

- Vi vet at sigarettrøyk er et karsinogen (er kreftfremkallende, red.anm.). Verdens helseorganisasjon putter ultrafiolett stråling i samme kategori. Når personer brenner seg i solarium eller ute i solen, får de også dette karsinogenet med på kjøpet, sier han.

Les også: Solarium: Like farlig som røyking og asbest

Han mener budskapet «ikke bli solbrent» ikke når fram til folk. Mange er så opptatt av å bli brune når solen titter frem, at dette blir fullstendig ignorert, sier Marais, som mener kvinner er ekstra utsatt. Ifølge britiske eksperter ser man flere og flere tilfeller av føflekkreft blant unge, og spesielt hos kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så farlig er denne flekken

Norge på Europatoppen

Føflekkreft er den mest alvorlige formen for hudkreft, som også inkluderer basalcellekreft og plateepitelkreft. I 2008 var det 1285 mennesker som fikk føflekkreft i Norge. Det er den nest hyppigste kreftformen blant kvinner i aldersgruppene 15-29 år og 30-54 år og hos menn mellom 30 og 54 år, ifølge Kreftregisteret.no. I 2007 døde 275 personer av denne krefttypen i Norge. Norge anslås å ligge på hudkrefttoppen i Europa.

Man vet at føflekkreft har sammenheng med stråling fra naturlig sol og solarium, og at store doser intens soling øker risikoen for hudkreft og solbrenthet, ifølge Kreftforeningen.no.

Kreftforeningen i Norge vil likevel ikke gå så langt som å kalle utviklingen for en epidemi.

Hudkreft kan være arvelig

Lite som er like farlig som å røyke

- Hudkrefttallene i Norge ligger stabilt høyt, men vi vil ikke kalle det en epidemi. Det er få ting som er så skadelig for helsa som å røyke. Det at både tobakk og UV-stråling er klassifisert i det som heter kategori 1 av kreftfremkallende stoffer betyr likevel ikke at vi kan sette likhetstegn mellom det å røyke og det å sole seg. Tobakk tar livet av 6700 per år, rundt 300 dør av føflekkreft, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel, til DinSide Helse.

Det er viktig å følge med på forandringer i huden, og gå til lege tidlig hvis en føflekk for eksempel vokser, klør eller blør. 95 prosent av de som får føflekkreft er i live etter ett år, og etter fem år er overlevelsen på henholdsvis 78 prosent for menn og 91 for kvinner, ifølge Kreftforeningen.

Dette øker faren for føflekkreft. Seks risikofaktorer

Vanskelig å oppdage

De britiske ekspertene uttaler videre at selv om budskapet når fram hos enkelte, når det ofte fram for sent. Mange har allerede utviklet en alvorlig form for hudkreft, som i verste fall kan ha spredt seg til andre organer.

Det kan være fordi det er vanskelig å oppdage mistenkelige føflekker selv. Dette støtter også norske eksperter.

- Det kan være vanskelig å oppdage forandringer i huden hvis man ikke husker nøyaktig hvor eller hvor store føflekker man har hatt tidligere, skriver lege Christian Anker på Helsenett.no. Hans råd er å lage diagrammer som viser føflekker og andre merker på huden. Da er det lettere å avsløre nye eller forandrede føflekker, som er to viktige faresignaler.

Les også på Kreftforeningen.no: Slik kan du sjekke føflekkene dine. På nettsidene deres kan du også få tips om solvett.

Marais har et klart budskap:

- Huden er kroppens største organ. Pass på den! Føflekkreft er en fæl sykdom. Du trenger ikke sitte inne på solfylte dager eller bo i et skap, men du må beskytte deg. Dekk deg til, bruk solfaktor og ta på en solhatt.

Duger solkremen fra i fjor?

Sunt å komme seg ut i solen

- Kreftforeningen, hva er deres råd til solhungrige personer som kaster seg ut i solen i disse dager?

- Det er både sunt og herlig å komme seg ut i sola. Men med vinterblek hud skal det lite til for å bli solbrent. Vårt råd er «å sole seg sakte» – ta noen pauser fra de sterkeste solstrålene, ikke kast klærne for brått, og bruk solkrem på ubeskyttet hud, avslutter Ryel.