Sol mot benskjørhet

Mangel på sol er en av årsakene til folkesykdommen benskjørhet, hevder ekspertene. Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder benskjørhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som én av tre norske kvinner over 50 år rammes i dag av benskjørhet og én av fem norske menn, viser en MMI undersøkelse.

Dersom du vil redusere risikoen for sykdommen er det bare å komme seg ut i sola, skriver Aftonbladet. Solen er vår viktigste kilde til vitamin D, som gjør at kalsium kan taes opp i tarmen. Tap av kalsium i skjelettet kan føre til benskjørhet.

- D-vitamin er uhyre viktig for skjeletthelsen, sier overlege og ekspert på benskjørhet Ewa Waern, ved Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Og for å sørge for tilstrekkelig med vitamin D anbefaler den svenske legen at vi kommer oss ut i sola. Hun sier det holder å få sollys på hender, underarmer og ansikt i et kvarters tid om dagen, under sommerhalvåret. Da skapes det nok D vitamin som kan brukes under vinteren.

Sollysbasert D vitamin kan ikke lages i løpet av vinteren, for da står solen for lavt. Prosessen krever solstråler når solen står høyt på himmelen.

Norske forskere sier også at solen spiller en viktig rolle.

- Det er viktig med sollys. Lav soleksponering gir lav syntese av vitamin D i huden. Hvis dette sammenfaller med lavt inntak vitamin D i kosten, kan det føre til dårlig vitamin D-status. Vitamin D er viktig for oppbygging og bevaring av ben, sier professor og seniorforsker Anne Johanne Søgaard ved Folkehelseinstituttet, til Mozon.

Søgaard er enig med Waern at det trengs ikke store mengder med sol.

- Det er ikke snakk om mye sol. Normalt klarer vi oss med noen minutter hver dag, samt regelmessige søndagsturer, sier hun.

Økning i antall brudd
Den svenske legen hevder at det har vært en katastrofal økning i antall brudd siden 1950-tallet.

En liknende tendens ser man også i Norge.

- Vi vet at det er vanligere med osteoporotiske brudd (hofte, håndledd, ryggvirvel) i Norge enn i resten av Mellom- og Sør-Europa. En faktor som kan bidra til dette er at vi i Norge er høyere og tynnere enn beboere lenger sør i Europa. En enkelt studie har også vist at bentettheten er lavere i Norge, men vi vet ikke hvorfor, sier Søgaard.

Andre årsaker til at det er flere som får benbrudd nå skyldes også delvis livstilsfaktorer og at vi lever lengre.

- Men mangel på vitamin D er også en viktig komponent, sier Waern.

D-vitamin finnes naturlig i matvarer som i fet fisk, lever og egg, men den viktigste kilden er solen.

Et nytt preparat kan nå motvirke utviklingen av benskjørhet. Fire injeksjoner kan være tingen

 

Mozon.no, 04.04.2006