Øystein trodde denne meldingen kun var synlig for Facebook-vennene. Foto: Pål Joakim Olsen
Øystein trodde denne meldingen kun var synlig for Facebook-vennene. Foto: Pål Joakim OlsenVis mer

Søkemotor avslører Facebook-meldinger

Du deler muligens mye mer enn du tror på Facebook.

- Dette var egentlig bare ment for mine venner, sier en overrasket Øystein (46) til DinSide.

Og han er ikke alene. Vi i DinSide kan nesten ikke understreke hvor viktig det er at du nå dobbeltsjekker innstillingene på Facebook-kontoen din.

Den siste tiden har nemlig forhåndsinnstillingene relaterte til hva du deler med hvem på Facebook blitt svært liberale, og har du ikke sjekket i det siste kan det derfor være at du deler mye mer med resten av verden enn du selv er klar over.

Derfor lagde vi for et par uker tilbake en guide til hvordan du går frem for å endre disse innstillingene til noe du er komfortabel med:

GUIDE: Hvem får se hva på Facebook?

Har du ikke gjort det ennå? Da kan det godt være at alt du skriver kan sees av alle.

Ny søkemotor har gjort det enklere å snoke

Forleden dag snublet vi over søkemotoren OpenBook, som søker i offentlig tilgjengelige statusoppdateringer på Facebook; også norske. Etter å ha prøvd diverse søkeuttrykk kom vi over flere statusmeldinger som nok kunne synes å være ment for kun ens nærmeste.

Ett eksempel var Øystein, som hadde postet følgende:

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Mon tro om Øystein visste at den ikke altfor begeistrede meldingen hans var tilgjengelig for absolutt alle, inkludert sjefen hans? Vi tok kontakt, og fikk raskt svar:

- Takk for at du sa i fra. Jeg må definitivt ta en ekstra titt på mine settings.

Heldigvis for Øystein var dette en "kalkulert" melding, og han har opptil flere av sjefene sine som venner på Facebook som visste hva frustrasjonen gikk ut på. En av sjefene hadde til og med kommentert statusoppdateringen hans (mon tro om han vet at også hans kommentar kan leses av alle?), men Øystein fikk seg allikevel en overraskelse fordi han trodde det kun var vennene som fikk se den.

Facebook gir hodebry

Datatilsynets tjeneste Slettmeg.no ble lansert i mars, og siden oppstarten har de sett en klar tendens, nemlig at aller flest av de henvendelsene de mottar, dreier seg om problemer med Facebook.

- Naturlig nok, med sin store norske brukermasse og noe utilgjengelige supportavdeling, ligger Facebook så langt klart på toppen, har Ole Morten Knudsen, rådgiver ved Slettmeg.no, tidligere uttalt.

Et av problemene med Facebook er bildene som legges ut uten samtykke. Les mer: Du skal be om lov