Søk skatteparadiset

Flere og flere flytter til utlandet. Barbados er blant landene det er mest skattemessig gunstig å flytte til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

 • Barbados har paradisiske kvaliteter med palmer og hvite strender.

 • Du må ikke betale norsk skatt om du bor der

 • Landet regnes som et skatteparadis.

  Slik gjør du det

  Nøkkelen er juridisk sett å emigrere til ditt nye hjemland eller å flytte til et land som har etablert en skatteavtale med Norge.

  Flytter du til et land med skatteavtale, betaler du skatt etter to modeller:

 • Du får fradrag for skatten til Norge i ettertid
 • Du slipper å betale skatt til Norge

  Se i hvilke land du slipper unna norsk skatt

  Avtalen avgjør

  Selvsagt er det mest gunstig å slippe norsk skatt totalt dersom du flytter til et land med lavt skattetrykk. Norges skatteavtale med ditt nye hjemland avgjør altså hvilken modell som gjelder.

  Sier avtalen at du får fradrag for skatten i ettertid, må du først betale skatt til begge landene - for så å få det tilbake på ligningen. I praksis høres dette verre ut enn det er.

  - For at dette skal fungere, er løsningen å be ligningsmyndighetene i Norge redusere skattetrekket her, sier rådgiver Gjert Melsom i Finansdepartementet.

  Uten skatteavtale

  Den samme praksisen gjelder om du flytter til et land uten skatteavtale med Norge - du blir skattet etter fradragsmodellen.

  Det finnes likevel en metode for å slippe norsk skatt også da. Trikset er rett og slett å emigrere. Her er det ikke nok å kjøpe seg et hus i Spania. Reglene sier nemlig at du ikke kan disponere fast bolig i Norge samtidig og ikke oppholde deg i Norge utenom feriene. Norske pensjonister som bor halve året i Spania regnes derfor ikke som emigrert.

  Alternativt kan du benytte deg av 1- eller 4-årsregelen. Du må dokumentere at du har bodd i (men ikke emigrert til) Spania i ett år uten andre avbrudd enn ferier. Du må eventuelt ha bodd i Spania i fire år uten med mindre enn tre måneders opphold i Norge per år.

  Opprydding

  Mange mindre stater har senket skattenivået de siste 15 årene. En av årsakene er at de vil trekke til seg utenlandske investeringer. OECD ser likevel negativt på en svært liberal skattepraksis. Grunnen er enkel:

 • Virksomheter innen illegal og svart økonomi bruker skatteparadiser for å skaffe seg konkurransefortrinn

  Derfor har organisasjonen satt i gang en oppryddingsaksjon, hvor 41 land er identifisert som 'skatteparadiser'. Kriteriene er:

 • Svært lav personskatteinngang
 • Mangel på informasjon om skattesystemene
 • Mangel på innsyn i skatteordningene

  Se hvilke land som er skatteparadiser