Halvparten delt ut på få dager... <i>Faksimile fra minenergi.no</i>
Halvparten delt ut på få dager... Faksimile fra minenergi.noVis mer

Søk om strømstøtte nå!

Vurderer du å søke om støtte til strømbesparende tiltak bør du søke nå. Nesten halvparten av de øremerkete midlene er allerede disponert!

Søk nå!

En time etter at nettstedet åpnet, var det søknader inne for omtrent 1 prosent av beløpet. Kun få dager etter, er mer enn halvparten av midlene delt ut. Det kan derfor lønne seg å søke nå, før alle de 46 millionene er delt ut!

Eli Arnstad mener at bevilgningen fra Olje- og energidepartementet vil rekke til mellom 4.500 og 11.000 husholdninger, avhengig av hvordan søknadene fordeler seg på de ulike typer oppvarmingsteknologi som omfattes av ordningen. Dette ifølge NTB.

46 millioner skal deles ut

Vi har tidligere skrevet om regjeringens løfter om tilskudd til å investere i energisparende tiltak til bolig: Støtte på inntil 20 prosent av dokumenterte kostnader til pelletskaminer, pelletskjeler, varmestyringssystemer og vann-til-vann og luft-til-vann varmepumper.

Taket på støtte er på 10.000 kroner for varmepumper og pelletskjeler. For pelletskaminer og varmestyringssystemer gis det støtte på inntil 4.000 kroner.

Nå kan du søke om tilskudd på nettstedet minenergi.no.

Potten som skal fordeles på energisparende tiltak er på 46 millioner kroner.

- Vi vil sette energimarkedet i sving slik at flere teknologier og løsninger blir lønnsomme og tilgjengelige, sier adm. dir. Eli Arnstad i Enova, og legger til at de håper dette kan bidra til å øke nordmenns mulighet til å velge det som er best for den enkelte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skandinavisk strømversting på oppvarming

Ifølge Enova bruker norske hjem i snitt omtrent like mye strøm som våre svenske og danske naboer. Vi bruker imidlertid en langt større andel til oppvarming. Det er derfor det gis støtte til energisparende tiltak knyttes til innsparing på dette området.

Forrige gang støtte ble gitt til strømsparende tiltak var i 2003, til luft-luft varmepumper. 50.000 søknader ble sendt inn, og hele 83 millioner kroner utbetalt i støtte. Resultatet på lang sikt var økt tilbud av slike varmepumper, med påfølgende økt konkurranse - og lavere priser til forbrukerne.

Et gyllent spark bak

Støtte til tiltak som gjør at du sparer penger på strøm er jo dobbelt insentiv for å vurdere et av disse tiltakene. Men hvilke av tiltakene er mest lønnsomt?

Våre beregninger viser at oppvarming med pelletskamin nå troner på toppen av lønnsomhetstabellene. Her har vi forutsatt et samlet energiforbruk på 20.000 kwh per år, hvorav 60 prosent til oppvarming, og vi har regnet med strømpriser på 110 øre per kilowatt-time.

Det er imidlertid ikke alle forunt å kunne installere en pelletskamin - og lønnsomhetsgraden avhenger selvsagt også av at forholdene ligger til rette i din bolig for å installere en slik ovn. Skal en etterinstallere pipeløp og brannmur, snakker en dessverre om helt andre kostnader, og noen tusenlapper kan virke som en dråpe i havet.

Med tanke på at våre boliger i fremtiden skal energimerkes, kan det likevel tenkes du får igjen investeringskostnadene, og vel så det. Hvor stort utslag dette vil gjøre økonomisk, er det imidlertid alt for tidlig å uttale seg om, siden denne ordningen fremdeles er i utredningsstadiet. Skal vi tro foreløpige rapporter, vil selv ikke de mest energieffektive av dagens boliger stå til toppkarakter.

Søknadsprosessen:

Ifølge Enova skal prosessen foregå slik:

  • Du fyller inn søknad om støtte på minenergi.no
  • Du får tilsagn fra Enova
  • Du innhenter pristilbud fra leverandør, kjøper og installerer som vanlig
  • Etter installasjon, send kvitteringer samt egenerklæring til Enova innen frist (fire måneder for pelletskamin og varmestyringssystem, åtte måneder for varmepumpe og pelletskjele).
  • Du mottar tilskudd i løpet av tre-fem uker

Faksimile fra minenergi.no
Faksimile fra minenergi.no Vis mer


Kilde: Enova, NTB