Snylterne skal tas

Myndighetene skjerper kampen mot trygdemisbruk.

Ikke alle som mottar trygd, har krav på det, og nå skal overvåkingen skjerpes. Foto: Colourbox.com
Ikke alle som mottar trygd, har krav på det, og nå skal overvåkingen skjerpes. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå kan Arbeids- og velferdsetaten og forsikringsselskapene utveksle opplysninger om personer som har fått, eller forsøkt å skaffe seg urettmessige utbetalinger, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Etaten og forsikringsselskapene får ofte krav fra de samme personene og på det samme grunnlaget. Den nye ordningen kan derfor bli et effektivt virkemiddel i kampen mot trygdemisbruk og forsikringssvindel.

– Legitimiteten til velferdsstaten avhenger av at fellesskapets midler går til de som har krav på ytelser. Med de lovendringene som nå foreslås styrker vi arbeidet mot trygdemisbruk, sier statsråden.

Bekymret over norsk trygdesystem

Kan opplyse om feil

11. mars ble det gitt en forskrift om hvordan informasjonsutvekslingen skal skje i praksis. Informasjonen skal gis gjennom særskilte enheter i Arbeids- og velferdsetaten og i de enkelte forsikringsselskapene. Dette for å sikre personvernet.

– Ordningen gir ikke adgang til å videresende taushetsbelagte opplysninger som er innhentet. Arbeids- og velferdsetaten kan for eksempel ikke sende videre legeerklæringene, men kan fortelle forsikringsselskapet at det er blitt gitt feilaktige helseopplysninger, sier Andersen.

«Jeg tror ikke nordmenn er sykere enn mennesker i andre OECD-land.Patrick Lenain, økonom i OECD»

I tillegg til forsikringsselskapene gjelder ordningen også for pensjonsinnretninger og finansinstitusjoner generelt.


Vil ikke jobbe?

Manglende insentiv til å jobbe var et av bekymringspunktene på OECDs liste da de la frem sin rapport om norsk økonomi i høst. Økonomen Patrick Lenain pekte på at mens arbeidsledigheten i landet er svært lav, er antall nordmenn som mottar uføreytelser rekordhøy sammenlignet med de andre OECD-landene.

- Jeg tror ikke nordmenn er sykere enn mennesker i andre OECD-land, sa Lenain dengang.

Sykemelding skal være siste utvei

Professor Kjell Vaage ved Norges Handelshøyskole har tidligere forklart DinSide at sykefraværet i Norge nå går opp og opp samme hva slags tider vi er inne i.

Hva skal til for å få færre trygdede i Norge? Si din mening i debatten under.