EU-domstolen opprettholder snusforbudet

Snusprodusent: -Politikk trumfer sunn fornuft

EUs snusforbud er gyldig, fastslår EU-domstolen. Dermed ble det nederlag for snusprodusenten Swedish Match.

SNUSFORBUD: EU-domstolen fastslår at snus er forbudt i hele EU bortsett fra Sverige. Foto: Reuters/Anna Ringström
SNUSFORBUD: EU-domstolen fastslår at snus er forbudt i hele EU bortsett fra Sverige. Foto: Reuters/Anna Ringström Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU har innført forbud mot snus i alle medlemsland unntatt Sverige.

Swedish Match har hevdet at forbudet er uproporsjonalt og diskriminerende.

Det avvises nå av EU-domstolen, som konkluderer med at det ikke har framkommet noe i saken som skulle tilsi at snusforbudet er uberettiget.

Domstolen viser til at EU har rett til å forby slike produkter ut fra et føre-var-prinsipp når det er risiko for at de kan være helseskadelige.

– Jeg er ikke overrasket. Det var vel dette vi ventet. Denne dommen er politisk, og politikk pleier å trumfe både juss, vitenskap og i blant sunn fornuft. Det er min spontane reaksjon, sier kommunikasjonssjef Patrik Hildingsson i Swedish Match til NTB.

Han understreker at dommen ikke fører til noen forandring i markedssituasjonen for Swedish Match. Det er en konflikt mellom Swedish Match og helsemyndighetene i Storbritannia som danner bakteppet for avgjørelsen i EU-domstolen.

Snusforbudet er forankret i EUs tobakksdirektiv.

Direktivet gjelder også her til lands, men Norge har så langt hatt et tilsvarende unntak som Sverige gjennom en tilpasning i EØS.

Dyrere snus og tobakk i 2019

I 2019 settes prisene for alle tobakksprodukter opp. Ifølge Folkehelseinstituttet har bruk av snus har endret seg fra å være et svært uvanlig til et ganske vanlig fenomen.

Fra å være et produkt som nesten utelukkende ble brukt av menn, har snus i senere år blitt stadig mer populært blant kvinner.

  • Andelen som bruker snus blant menn i alderen 16-24 har ikke endret seg i særlig grad i løpet av de siste ti årene. Likeledes ser den kraftige økningen i snusbruk blant kvinner i denne aldersgruppen ut til å avta.
  • Hovedårsaken til fortsatt økning i snusbruk er en økende andel brukere i aldersgruppen 25-49 år.

Tror på økt tobakksalg

1. juli 2017 besluttet regjeringen at alle tobakks- og snusprodukter skulle ha nøytral emballasje. Tobakksprodusentene fikk en frist på ett år med å få på plass ny emballasje som ikke skal virke forlokkende.

I tillegg til å forhindre at nye brukere kommer til, hadde tiltaket også som mål å få ned salget.

Men tre måneder etter at forbudet mot fargede forpakninger ble innført, kunne taxfreeutsalgene på flyplassene i Norge melde at de nye forpakningene ikke hadde gjort noe med salget. Det hadde bare ført til at butikkene måtte ha ekstra bemanning ved tobakkhyllene for å hjelpe kunder med å finne riktig vare.

Og med de nye taxfreereglene som nettopp ble vedtatt, som vil fjerne muligheten til å bytte tobakk mot alkohol ved taxfreehandel, tror taxfreebutikkene at tobakksalget vil øke.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!