Snusforvirring gir flere brukere

Snusbruken øker i Norge. En av årsakene er at informasjonen om helsefarene spriker i alle retninger, mener snusekspert.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det hersker i dag forvirring om hvor farlig snus egentlig er. Dette er en av grunnene til at antall snusbrukere øker, ifølge forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens Institutt for Rusmiddelforskning.

I 1985 var antall snusbrukere i Norge i underkant av 100 000. Nå er tallene oppe i ca 350 000. På et seminar i regi av Kreftforeningen i ettermiddag holdt Lund et foredrag om årsakene til økningen. Der viste også elever fra St. Hallvard videregående skole i Lier den egenproduserte forestillingen ”Snusfornuftig” om helsefarer ved bruk av snus.

Les også: Ikke snusfornuftig:

Snusbrukerne mindre skeptiske

Ifølge Lund viser SSB-tall fra perioden 2003-2006 at snusbrukere selv tror snus er mindre farlig enn hva ikke-snusere tror. På en skala fra 0-6, der 0 er lav risiko, rangerer snuserne helserisikoen ved snusbruk til 2,5. Ikke-snusbrukere rangerer risikoen til 3,6.

Det samme spriket ser man ikke når det gjelder sigaretter, her vurderer røykere og ikke-røykere helserisikoen ganske likt.

Lund mener det er svært interessant at røykere og ikke-røykere er enige om helsefarene ved røyk, mens snusbrukere og ikke-snusbrukere er uenige om helsefarene.

- Dette viser at av all den tvetydige informasjonen som kommer til forbrukerne om helserisikoen ved snusbruk, velger de selv ut hva de vil tro på. Da velger de den informasjonen som støtter deres egen atferd, sier Lund til Mozon.no.

Ifølge Lund er det åtte hovedfaktorer som sammen har bidratt til økningen i snusbruk. I tillegg til tvetydig informasjon er årsakene at snus har blitt mer vanlig blant urbane og trendsettende unge mennesker og at industrien lager ”startpakker” i form av brukervennlige bokser med fine farger og nye smaker. I tillegg kommer røykeloven, flere utsalgssteder, ”harryfiseringen” av røyk, få forebyggende tiltak og at snus er billigere enn annen tobakk.

Snus er forbudt i hele EU, unntatt Sverige og delvis Danmark. Lund påpeker at forskningsmaterialet som finnes om snus i dag er lite og at det nå hviler et stort forskningsansvar på snusforbruksland som Norge og Sverige.

- Det er her vi har muligheten til å gjøre store snusstudier, sier han.

Snart mer snus enn røyk

Økningen i snusbruk viser seg også hos ungdom, og dersom stigningen fortsetter vil det om ca fem år være flere snusere enn røykere blant unge menn, ifølge Lund.

Ekspertene er enige i at det er for tidlig å si noe om hva langtidskonsekvensene av snusøkningen vil bli. Men professor Tore Sanner ved Radiumhospitalet, som holdt foredraget ”Hvor syk kan jeg bli av snus?” på det samme seminaret i dag, er ikke i tvil om at snus kan være svært helseskadelig.

Ifølge Sanner har Verdens helseorganisasjons kreftforskningsinstitutt slått fast at all snus øker risikoen for kreft i munnhulen og i bukspyttkjertelen.

- Risikoen varierer i de publiserte undersøkelsene, og derfor er det vanskelig å si hvor stor den er, men poenget er at all snus inneholder kreftfremkallende stoffer. Stoffer det ikke ville vært lov å bruke i for eksempel maling, men som det altså er lov å putte under leppa, sier professoren.

Les også: - Ikke bruk snus ved røykeslutt:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer