Snusfornuftig eller ikke?

Mer snus og mindre røyk kan bety bedre folkehelse, mener australske forskere. – Dette er etterlengtet informasjon, jubler norsk snusekspert.

Snusfornuftig eller ikke?
Publisert
Sist oppdatert

Hvor farlig er snus? Ekspertene er uenige, men de fleste er i alle fall enige om en ting: Snus er mindre farlig enn røyk.

Vil du stumpe røyken? Her er 15 gode grunner:

Australske forskere har nå sett på sannsynlige følger for folkehelsen hvis snusforbudet i landet blir opphevet. De konkluderer med at befolkningen som helhet trolig vil få bedre helse, hvis mange røykere stumper sigarettene og begynner med snus i stedet. Det skriver NTB om studien, som har vært publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

- Etterlengtet informasjon

I Norge øker bruk av snus, og nå kommer også unge jenter etter:

Den generelle økningen skyldes all den motstridende informasjonen snusbrukerne får om helsefarene, mener snusekspert:

Her hjemme mottas den australske studien med stor interesse. Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning sier dette er etterlengtet informasjon. Han har selv tatt til orde for å bruke snus som sluttemetode for røykere som ikke klarer slutte på andre måter.

- Alle er enige i at en overgang fra røyking til snus vil ha enorme helsegevinster for den enkelte. Motargumentet har vært at mer snus kan være negativt for folkehelsen, fordi det kan skapes snusere som ellers aldri ville ha begynt med tobakk overhodet. Det er kanskje riktig, men en helt hypotetisk tanke, sier Lund.

Les også: All tobakk er farlig:

Endrer ikke mening

En ekspertgruppe i EU skal nå gi sin vurdering i forhold til om snus bør bli tillatt å selge i medlemslandene, og Lund tror den australske studien vil ha stor innvirkning på beslutningen.

Norske helsemyndigheter anbefaler ikke snus som røykeavvenningsmiddel. Den australske studien endrer ikke dette, ifølge Kari Huseby, direktør for avdeling tobakk i Sosial- og Helsedirektoratet.

- Når vi gir våre anbefalinger er det på bakgrunn av den samlede kunnskapen vi til enhver tid har, sier Huseby.

Hun sier Sosial- og helsedirektoratet fortsatt forholder seg til WHO som har karakterisert snus som kreftfremkallende for mennesker.

Snusbruk kan gi kreft i bukspyttkjertelen, ifølge ny forskning:

- Snus er sterkt avhengighetsskapende. I tillegg til nikotin inneholder det en rekke andre stoffer, som også finnes i røyketobakk og som er potensielt helseskadelig. Dette gjør at vi som helsemyndigheter ikke kan anbefale snus verken som røykeavvenningsmiddel eller i stedet for røyk, sier Huseby.

Hun legger til at avdeling tobakk følger nøye med på det som publiseres om snus.

– Alle studier om snus er viktige for oss. Vi trenger den kunnskapen vi kan få om snus, særlig i forhold til helseeffekter knyttet til virkning på unge som starter tidlig, sier hun.

Vil du slutte å snuse? Det viktigste er å bryte snusemønsteret:

Forsidefoto: Joachim Henriksen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer