Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Snusen er friskmeldt

Øker ikke kreftfaren, viser ny stor analyse.

Snus av den typen som brukes i Skandinavia og Nord-Amerika i dag, ser ikke ut til å øke kreftfaren. Det viser en stor meta-analyse publisert i tidsskriftet BMC Medicine.

Snus ikke farlig for hjerte og blodtrykk

Snusprodukter som tidligere ble solgt i USA kan ha økt kreftfaren, men dagens risiko er altså svært liten, ifølge den nye rapporten fra analysebyrået P.N. Lee Statistics and Computing Ltd.

Snus uten røyk er risikofritt

Byrået har gransket og sammenlignet 89 studier av tobakk og kreftrisiko fra USA og Skandinavia. De har funnet ut at sannsynligheten for å pådra seg kreft av snus alene er svært liten.

Når sigarettrøyking elimineres utgjør ikke snusen noen risiko, mener analytikerne.

Snusen blir dyrere

Eksempelvis døde 142 205 amerikanske menn over 35 år i 2005 av til sammen sju kreftformer, som de etter all sannsynlighet hadde pådratt seg som følge av røyking.

Analytikerne antar dødstallet ville vært redusert med 104 737 tilfeller dersom disse mennene aldri hadde røyket. Inkludert i dette tallet er 79 195 dødsfall som følge av lungekreft.

Dersom snus ble introdusert til 142 205 ikke-røykere, viser meta-analysen at en eventuell økning i kreftrisiko neppe ville vært merkbar sammenlignet med antall liv som ville vært reddet ved å kutte sigarettene.

Skulle bare slutte med snus... Så etset tennene opp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gir ikke kreft i munnhulen

- Vår rapport viser veldig klart at sammenlignet med røyketobakk utgjør snus liten eller ingen risiko for kreft, sier Peter Lee i analysebyrået i en pressemelding.

De mener også på bakgrunn av granskning av en rekke studier å kunne tilbakevise at det er noen sammenheng mellom snus og kreft i munnhulen.