Snus uten (nikotin)rus

Det finnes snus uten tobakk og nikotin. Men ekspertene er uenige om den kan brukes til snuseslutt.

SNUS: Onico, i front, er en av snustypene som ikke inneholder nikotin eller tobak, i motsetning til de to merkene bak. Foto: Per Ervland/Aller Internett  Foto: Per Ervland
SNUS: Onico, i front, er en av snustypene som ikke inneholder nikotin eller tobak, i motsetning til de to merkene bak. Foto: Per Ervland/Aller Internett Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes flere snusmerker uten tobakk og nikotin. De skal både se ut og smake som snus. DinSide Helse kjenner til tre slike snustyper. De heter Choice, Onico og Real Taste og er produsert i Sverige.

Les også: Snus kan gi bukspyttkjertelkreft:

- Selger til snusere

I Norge selges disse snustypene over disk i liten grad, men innehaver Bjørg Svenøe ved Sol Cigar CO A/S i Oslo selger merket Choice.

- Vi selger en del av den. Jeg har inntrykk av at mange kjøper den for å slutte å snuse, mest yngre folk, og ofte menn, sier Svenøe til DinSide Helse.

Stefan Hermansson, leder i Real Taste AB sier til DinSide Helse at han får henvendelser fra Norge.

- Senest i dag fikk jeg en epost fra en nordmann som ville kjøpe. Og jeg vet at nordmenn kjøper snusen på Svinesund, sier han.

Hermansson sier de som kjøper Real Taste ofte er snusere som skal prøve å slutte å snuse eller røyke.

SNUS: Onico, i front, er en av snustypene som ikke inneholder nikotin eller tobak, i motsetning til de to merkene bak. Foto: Per Ervland/Aller Internett  Foto: Per Ervland
SNUS: Onico, i front, er en av snustypene som ikke inneholder nikotin eller tobak, i motsetning til de to merkene bak. Foto: Per Ervland/Aller Internett Foto: Per Ervland Vis mer


Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens Institutt for Rusmiddelforskning sier det ikke er utført noen store, gode tester av slik snus.

- Snus er veldig avhengighetsskapende, og vi vet fra røykeforskning at det særlig er bruk av andre nikotinpreparater, det vil si snus og legemidler som i størst grad får folk til å slutte. Vi kjenner veldig lite til dette, men man skal likevel ikke se bort fra at urte-snus – som altså ikke inneholder nikotin - kan være en mulig sluttemetode for snusbrukere, sier Lund til DinSide Helse.

I Norge øker snusbruken kraftig blant unge menn, og også jentene kommer etter:

- Bør vurdere aldersgrense

Han er likevel litt bekymret.

- Sjokolade- og lakrissigarettene bidro i sin tid til å lære barn opp i et atferdsmessig røykeritual og dermed økte disse barnas risiko for å begynne med sigaretter senere i livet. På samme måte kan også urtesnusen bli en introduksjonsport for å begynne med snus senere. Det bør kanskje derfor vurderes å sette en aldersgrense på disse produktene, sier Lund.

- Hvis dette kan brukes som et snusavvenningsprodukt er det bra, sier professor og kreftekspert Tore Sanner ved Radiumhospitalet.

- Den eneste faren jeg kan se er at dette kan bli en inngangsport for ungdom til å bruke snus, ved at unge begynner å tøffe seg med en bul under leppen, peker også Sanner på.

Les også: Snusforvirring gir flere brukere:

Skeptisk

Divisjonsdirektør Erik Dybing ved Folkehelseinstituttet har sett på innholdet i de tre snustypene, slik det står oppført på hjemmesidene til de ulike produsentene.

To av snustypene inneholder røykaroma.

- Når det gjelder innholdsstoffer i de tre snustypene kan jeg bare forholde meg til det som står på internett. Gitt at røykaroma er den spesifikasjon som er tillatt å bruke i næringsmiddelsammenheng og at man ikke overstiger maksimumsmengder for innholdsstoffer i aromaen, representerer dette ikke noen helsefare, sier Dybing til DinSide Helse.

Han er imidlertid skeptisk til om nikotin- og tobakksfrie snusprodukter vil være særlige attraktive.

- Godt ”innkjørte” snusbrukere er nikotinavhengige og bruker produktene fordi de inneholder nikotin, sier han.

Hvorvidt de aktuelle snusproduktene kan være egnet som snusavvenningsmidler er et uavklart spørsmål, påpeker Dybing.

- Det må man studere grundig med vitenskapelige metoder før man kan si så mye. Erfaringene med røykeavvenning tilsier at man enten bør ha et nikotinerstatningsmiddel eller et legemiddel som påvirker nikotinets effekter i hjernen. Sånn sett er jeg litt skeptisk til om dette kan virke som snusavvenningsmidler, sier han.

Folkehelseinstituttet vil ha tilbake kreftadvarselen på vanlig snus:

De mener at en kreftadvarsel kunne bremset snusøkningen,

og Helse- og omsorgsdepartementet vil nå vurdere ulike snustiltak