Snus kan gi kreft i bukspyttkjertel

Snus dobler risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, men gir ikke økt risiko for munnhule- og lungekreft. Det viser svensk forskning.

Foto: Joachim Henriksen
Foto: Joachim Henriksen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snus øker ikke risikoen for kreft i munnhulen eller lungene. Men risikoen for å få kreft i bukspyttkjertelen er doblet hos dem som har snust, men aldri røykt, sammenlignet med som verken har røykt eller snust.

Det viser en studie fra Karolinska institutet i Sverige. Forskerne har sett på data som omfatter nesten 300.000 svenske mannlige bygningsarbeidere. Mennene ble undersøkt på helsekontroller hos Bygghälsan i årene 1978 til 1992, hvor de fortalte om sine røyke- og snusvaner.

Ved hjelp av ulike registre har forskerne så undersøkt om mennene senere har fått kreft, skriver svenske Dagens Medisin.

Øker

Både en norsk og flere amerikanske studier støtter dette funnet, selv om noen studier ikke støtter det, skriver forskerne i sin artikkel.

Nå understreker forskerne at det er viktig med mer forskning der også kvinner innlemmes.

I Norge øker bruk av snus, og nå kommer også unge jenter etter:

Den generelle økningen skyldes all den motstridende informasjonen snusbrukerne får om helsefarene, mener snusekspert:

Bukspyttkjertelkreft er en sjelden kreftform, men har svært høy dødelighet. I Norge oppstår hvert år omtrent 600 nye tilfeller av bukspyttkjertelkreft, ifølge Ullevål universitetssykehus på nett.

- Lite robust grunnlag

- Dette viser altså at snus kan føre til kreft andre steder enn der prisen plasseres, sier snusekspert Karl-Erik Lund ved Statens Institutt for rusmiddelforskning til Mozon.no.

- Når det gjelder kreft i munn/svelg og lunge er jo studien gledelig nytt for snusbrukerne. Fortsatt er det imidlertid et lite robust grunnlag for en total avskrivelse av kreftrisiko i munn og svelg, men tilsiget av nye medisinske undersøkelser og kunnskapsoppsummeringer går nå i denne retning. En ny bit til puslespillet er nå på plass, sier han.

Menn som snuser dobler risikoen for å utvikle overvekt og fedme, har en studie vist:

- Ingen alarmrapport

I tidligere studier har det vært vanskelig å slå fast om snus påvirker kreftrisikoen, ettersom mange snusere også røyker. Men i den aktuelle studien har forskerne klart å hente ut en tilstrekkelig stor gruppe snusere som aldri har røykt.

- Dette er ingen alarmrapport. Risikoøkningen er ennå ikke så stor for snusere. Hvis man følger 10.000 menn som snuser, men ikke har røykt, i ti år kommer åtte til ni å få kreft i bukspyttkjertelen. Blant dem som verken har røykt eller snust kommer fire til å få bukspyttkjertelkreft, sier professor Olov Nyrén, som leder forskergruppen.

- Sammenfalt er det udiskutabelt at røyking er betydelig mer skadelig enn snusing, mener han.

Les også: All tobakk er farlig:

For røykerne var risikoene betydelig høyere. De hadde en tredoblet risiko sammenlignet med ikkerøykere. Røyking fordoblet risikoen for munnhulekreft og sjudoblet risikoen for lungekreft.

Lund påpeker imidlertid at dagens ungdom begynner å snuse tidligere enn generasjonen menn som er med i studien.

- Det er viktig å presisere at det fortsatt knytter seg usikkerhet til effekten av ”tidlig-debut”. Vi har simpelthen for kort observasjonstid til å kunne si noe sikkert om oppstart med snus ved 14-årsalder vil være farligere enn debut som 20-åring. For de fleste røykesykdommene er eksponeringstiden i ungdommen utslagsgivende, kanskje er det også slik med snus? sier han.

Vil du slutte å snuse? Noe av det viktigste er å bryte snusemønsteret, mener norske tobakkseksperter: