Snus hjelper ikke mot røyk

Å slutte å røyke blir ikke enklere om man bruker snus. Det slår den svenske forskeren Asgeir Helgason fast.

Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som har grepet til snusboksen i håp om at det skal bli enklere å slutte å røyke? Da kan det hende du må tro om igjen. I alle fall ifølge den svenske forskeren Asgeir Helgason.

Om en knapp uke presenterer han en rapport som avliver mange av mytene rundt snus. Det skal skje på den internasjonale konferansen om røykfri tobakk, som arrangeres i Stockholm for tredje år på rad.

Smekk til svensk produsent
Svenske Aftonbladet kunne i går avsløre resultatet av forskningsarbeidet som har hatt fokus på snusens betydning for røykeavvenning.

Konklusjonene forskeren har kommet frem til vil neppe bli mottatt med jubel hos den svenske snusprodusenten Swedish Match. Produsenten skal nemlig ha hevdet at snusing er årsaken til at det har blitt færre røykere i den svenske befolkningen.

- Slik er det overhodet ikke, sier tobakksforsker Asgeir Helgason. Han er ansvarlig for studiet, og hevder at snus ikke har spilt noen rolle for røykfriheten hos Søta Bror.

11.000 intervjuet
Helgason, som jobber ved Karolinska Institutet, har sammen med kollegaer intervjuet 11.000 personer som har sluttet å røyke etter å ha vært i kontakt med en svensk ”røykeslutt”-linje.

I undersøkelsen er det - i prinsippet - ingen av personene som oppgir at de har lyktes med å slutte å røyke fordi de har brukt snus.

- De fleste hadde ikke brukt noen hjelpemidler i det hele tatt. Noen få hadde brukt nikotinpreparater, sier Helgason.

Per i dag finnes det anslagsvis en millioner ”snusere” i Sverige. 17 prosent av de svenske mennene røyker, mens kvinneandelen er oppe i hele 21 prosent.

- Det er samfunnsklimaet som har ført til at røykingen i Sverige har minsket det siste tiåret. I større internasjonale studier har man funnet ut at det finnes en sammenheng mellom hvor store klasseskillene er i et samhold, og røykingens utbredelse, sier Hans Gilljam som leder svenskenes Centrum för Tobaksprevention.

Skader på sikt?
Nesten all forskning rundt tobakk har så langt konsentrert seg om røyketobakk.

- Men når det gjelder den røykfrie tobakken så er kunnskapslukene mange. Vi vet for eksempel ikke i dag hvilken langsiktige helseskader snus forårsaker, sier Hans Gilljam.

Om snus ikke akkurat er det sunneste det heller, mener likevel noen svenske leger at det kan være en bra måte å slutte å røyke på.

Doktor Freddi Lewin, dosent Karl-Olov Fagerström og professor Kjell Asplund vil fremheve snusens fortjenester:

- Som leger bør vi opplyse våre pasienter som ikke kan slutte å røyke på noen annen måte om at snusen er et rimelig alternativ, skriver de på det svenske nettstedet DN Debatt.

De tre legene avfeier samtidig påstander om at snus gir opphav til kreft. Ifølge dem har flere studier om svensk snus og kreft blitt gjennomført, uten at man har kunnet påvise noen sammenheng.

Mozon.no, 20.09.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer