Det er ikke det samme om du bruker nikotintyggegummi eller snus for å dempe røyksuget. Foto: Colourbox
Det er ikke det samme om du bruker nikotintyggegummi eller snus for å dempe røyksuget. Foto: ColourboxVis mer

Snus eller nikotintyggis?

Sjekk hva som er minst skadelig.

Prøver du å stumpe røyken, men sliter med nikotinsuget?

Det aller viktigste poenget når det gjelder snus, nikotintyggegummi og sigaretter, er at uansett så er det overmåte mye mindre skadelig med både snus og nikotintyggegummi enn sigaretter/røyking, skriver allmennlege Brynjulf Barexstein på Lommelegen.no. Nettstedet er i likhet med DinSide.no eid av Aller Internett.

Altså vil det med andre ord alltid være et stort positivt skritt for helsen å gå over fra sigaretter til snus eller nikotintyggegummi - selv om man i verste fall eventuelt skulle ende opp med å bli avhengig av snus eller nikotintyggegummi.

Dette anbefaler legen

Ting må sees i forhold til hverandre, ikke minst farlighetsvurderinger. Og da er røyking så aldeles hinsides farlig, at omtrent alt annet man foretar seg blir som blåbær i forhold, hvis man vurderer helserisikoen, sier Barexstein.

Hvis du fortsetter å tenke at du kommer til å fortsette med enten snus eller nikotintyggegummi, ville jeg definitivt anbefale nikotintyggegummi som det minst skadelige alternativet: Ene og alene på grunn av at du da unngår de store skadene på slimhinnene i munnen og på tannkjøttet.

Like vanedannende som heroin

Nikotin er svært giftig, faktisk et av de giftigste stoffer vi kjenner til, og det er dødelig i for store doser. I tillegg er det som kjent særdeles avhengighetsskapende, og regnes for å være et av de vanskeligste stoffer å slutte med, faktisk på linje med heroin og kokain.

Ut fra teoretiske betraktninger synes nikotin å kunne være et kreftfremkallende stoff, men det er i praksis (ennå ikke) dokumentert noen slik kjent kreftfremkallende virkning.

Men nikotin har en kjent negativ innvirkning på veggene i blodårene, og kan etter alt å dømme fremskynde aterosklerose/åreforkalkning, og åreforkalkning leder som kjent til tette blodårer og de sykdommer som kan følge med det, inkl. hjertekrampe, hjerteinfarkt, røykebein og hjerneslag.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.

Hva kan du om nikotin? Test deg selv her!

Forskjellen på snus og nikotintyggegummi

Vi får i oss nikotin uansett, med de potensielle skadevirkningene dette har. Og vi har stor risiko for å bli avhengig av begge, understreker lege Barexstein.

Snus har imidlertid en kjent helseskadelig effekt som ikke nikotintyggegummi har, og det er at den som kjent over tid har en svært ødeleggende virkning på slimhinnene under leppa, og på tannkjøttet.

Det dannes en «snuslomme», hvor vevet rett og slett forsvinner, og slimhinnene blir hvitaktige. Der er celleforandringer i slimhinnene i slike snuslommer som teoretisk sett kan sees på som forløpere til kreft.

Les også: Skulle bare slutte å snuse, så etset tennene bort

Det har derfor vært mye snakk om at snus kan fremkalle kreft i munnhulen og under leppa, og teoretisk sett så synes det sannsynlig, eller i hvert fall mulig, men dette er aldri dokumentert i praksis.

I Sverige, som er det land med flest snusere, er der ikke flere tilfeller av leppekreft enn i andre land med færre snusere.

Hele denne problematikken har man da altså ikke når det gjelder nikotintyggegummi, og følgelig er det da klart at det er mindre helseskadelig å være avhengig av nikotintyggegummi, enn av snus.

Det at det står på pakningsvedlegget at nikotintyggegummi ikke skal brukes lenger enn ett år, har med alle disse tingene å gjøre:

  • Det er sterkt avhengighetsskapende
  • Det har en negativ innvirkning på åreveggen
  • En kan ikke utelukke en kreftfremkallende virkning, ihvertfall teoretisk sett
Men dersom en person slutter å røyke, og evt begynner med nikotintyggegummi, og i verste fall blir en kronisk bruker av dette, så har man allikevel gjort noe stort for helsen, ifølge Brynjulf Barexstein.

Les også: Ingefær mot snussuget