Snørr, småmark og småtterier

Grønt snørr er ingen god grunn til at du må holde barnet hjemme, i følge ekspertene i Trondheim. Her er utdrag av Værdal kommunes veileder.


Omgangsyke/Farang

Hjemme?
I det akutte stadiet skal barnet være hjemme. Når barnets almentilstand tilsier det, kan det vende tilbake til barnehagen. Barnet skal da kunne innta fast føde og være opplagt. Avføringen behøver ikke å være fast fordi det kan ta opptil flere uker før avføringen igjen er normal.

Ørebetennelse

Ørebetennelse forårsaket av bakterier behandles med antibiotika og nesedråper.

Hjemme?
Dersom almentilstanden er upåvirket, kan barnet vende tilbake til barnehagen selv om antibiotikabehandlingen nettopp er påbegynt.

Forkjølelsessnørr

Snørr er i begynnelsen klart og kan gå over til tykt grønt snørr etter en tid. Ved kortvarig snørr uten påvirket almentilstand er det ingen grunn til å holde barnet borte fra barnehagen. Det kan være nødvendig å få barnet legeundersøkt ved langvarig blankt snørr fordi dette kan være et symptom på allergi.

Hjemme?
Barn med snørr uten feber eller nedsatt almentilstand behøver ikke å isoleres fra gruppen.

Småmark

Småmark er smal, hvit og ca 1 cm lang og likner en bomullstråd. Det vanligste symptomet er nattekløe rundt endetarmsåpningen. Behandles med ormmiddel som fås uten resept på apoteket.

Hjemme?
Det er ingen grunn til å holde barnet hjemme fra barnehagen.

Sopp

Det er uvanlig hos barn å ha soppinfeksjoner i huden. Men hvis man har husdyr, for eksempel marsvin, kan barnet få en soppinfeksjon kalt ”ringorm”. Hudforandringene er typiske med ringformede utslett. Behandlingen er ofte langvarig med soppdrepende salve.

Hjemme?
Nei, barnet behøver ikke å isoleres.

Mollusker

1 – 5 med mer store blanke opphøyninger i huden som etter noen uker får en inndragning på midten. Mollusker forårsakes av virus og barnet smitter seg selv når det klør. Molluskene smitter sjelden til andre personer og helbredes oftest uten behandling, men av og til kan det være nødvendig å skrape dem bort.

Hjemme?
Nei.

Vorter

Forårsakes av virus. De helbredes oftest av seg selv, men det kan ta opptil to år før de forsvinner. Behandling kan være nødvendig dersom vortene sitter på utsatte steder og/eller blør.

Hjemme?
Nei.

Øyeinfeksjon

Øyeinfeksjoner opptrer oftest i forbindelse med forkjølelser. De går vanligvis over av seg selv på samme måte som forkjølelser gjør. Man gjør rent i og omkring øynene ved å tørke eller skylle med vann eller øyebadevann. Behandling med antibiotika (øyedråper eller salve) kan være nødvendig dersom øyeinfeksjonen er uttalt, blir langvarig eller er kombinert med andre symptomer.

Hjemme?
Barn som har nedsatt almentilstand eller hvor det kommer mye verk fra øynene skal være hjemme i to dager etter at behandlingen ble startet.