Snobberi i Skandiabanken

Betaler du mye i skatt, får du kreditt i Skandiabanken. Har du vanlig inntekt, blir du vraket.

Suksess i Norge. Gode tilbud på bankinnskudd og lave gebyrkostnader har gjort det attraktivt for Ola Nordmann å bruke den rene nettbanken Skandiabanken.

Men det er ikke alt i Skandiabanken som er hvermannseie. En vanlig kontokreditt kan bli vanskelig å få selv om du har god inntekt og orden i privatøkonomien.

Bank for rikinger

Banken opplyser at ett av følgende kriterier må være oppfylt for at du kan få en kontokreditt:

  • Nettoinntekt forrige ligningsår minimum 175.000 kroner, og betalt skatt i prosent av nettoinntekt (=alminnelig inntekt) skal overskride 37,5 prosent, eller
  • Nettoinntekt minimum 150.000 kroner og nettoformue siste to år på 50.000 kroner.
Gjennomsnittsnordmannen tjener mer enn 150.000 eller 175.000 kroner i året. Men de færreste har en skatteprosent over 37,5 prosent eller en nettoformue på 50.000 kroner.

En person som har en inntekt på 400.000 kroner, og lån på en million, vil betale mindre enn 37,5 prosent i skatt av nettoinntekten sin. Han vil altså ikke kunne få innvilget en kreditt på sitt VISA-kort.

Og skal man ha en nettoformue på 50.000 kroner, er det lite rom for eksempelvis et boliglån.

For strengt

- Vi er klar over at de betingelsene som er satt opp for å få en kontokreditt er relativt strenge, sier Gunnar Senum, leder for forretningsområdet bank i Skandiabanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senum bekrefter at det nok er en større andel av Skandiabankens kunder som får avslag på kontokreditt enn i andre norske banker.

- Jeg kan ikke si noe konkret, men vi vil løpende se på om betingelsene er rimelige, sier han.

Minibankkort uten ID

Flere nye kunder i Skandiabanken har i det siste oppdaget at minibankkortet deres ikke er utstyrt med bilde. Det betyr at kortet ikke kan brukes som legitimasjon.

De som benytter minibankkort som ID er derfor tvunget til å ha et minibankkort fra en annen bank i tillegg.

- Det er korrekt at vi tidligere hadde bilder på minibankkortene. Men dette er et fordyrende ledd, og vi har derfor valgt å fjerne bildene for å redusere kostnadene, sier Gunnar Senum.