Snille bakterier redder ferien

Aldri mer magesjau på sydenturen. Probiotika tar knekken på bakteriene som står bak den plagsomme turistdiaréen.

Australske forskere har modifisert en utgave av ufarlige bakterier som kan hjelpe kroppen med å bekjempe årsaken til diaré.

Medisinen kan bety slutten på den ubehagelige magesjauen som mange opplever når man reiser i utlandet.

Bedre beskyttelse
Forskerne ved University of Adelaide tok utgangspunkt i en type snille bakterier som hjelper til med å holde tarmsystemet i god form.

Den såkalte probiotikaen ble modifisert slik at den forbinder seg med et giftig stoff som utvikles av hissige E-coli-bakterier. Disse bakteriene kommer inn i kroppen gjennom mat eller drikke og er den vanligste årsaken til turistdiaré.

Men med probiotikaen på plass i tarmene ble giftstoffene bundet opp før de rakk frem til cellene i tarmen. Resultatet er bedre beskyttelse mot diaré, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Det er fortsatt mye vi må finne ut av på dette feltet. Men denne typen probiotika kan gi oss en sofistikert og nyskapende naturlig behandling for en lang rekke sykdommer i årene som kommer, skriver ekspertene Claribel Taylor og Thomas LaMont ved Harvard Medical School i Boston i en kommentar til den nye forskningsrapporten.

Sunne bakterier
Probiotika er en type bakterier som har en egen evne å opprettholde en god balanse i tarmsystemet. Når denne balansen blir forstyrret eller ødelagt kan resultatet bli problemer i fordøyelsen som også påvirker andre deler av helsen vår.

Britiske forskere undersøker nå om tilskudd med bestemte typer probiotika tidlig i livet kan gi barn lavere risiko for å utvikle allergier eller astma.

LES HELE SAKEN HER: TESTER BAKTERIER MOT ALLERGI

Probiotika finnes i mange forskjellige produkter og kosttilskudd på det norske markedet. I matvarebutikkene kan du også finne probiotika i form av gjærede meieriprodukter, som yoghurt og Biola. Tilbudet er ganske stort, med forskjellige typer mikroorganismer, blandinger, styrke og pris.

 

Mozon.no, 19.07.2005