Snik i sykehuskøen

Med loven i hånd kan du ”snike” i sykehuskøen. Les hvordan du gjør det her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den enkleste måten å snike i køen på er å ringe 800 41 004. Da kommer du til en pasientrådgiver som vet hvor mange som står i kø for den operasjonen du trenger ved sykehusene nær deg.

Det kan du spare flere år på.

- For eksempel kan tilpassing av et høreapparat ta to år i Molde, og en måned i Ålesund, sier pasientrådgiver Estrid Bordeseth i Fritt Sykehusvalg Midt-Norge.

Dessverre henger regionene i Vest- og Nord-Norge litt etter, så hvis du bor der blir det litt mer kronglete - men du har rett til fritt sykehusvalg. Du kan jo begynne med å lese loven om pasientrettigheter (se nederst på siden), og spørre fastlegen din hva du skal gjøre videre.

Det finnes en som egentlig skulle oppdateres fortløpende med informasjon om hvor lange køene var, men sykehusene som skulle oppdatere den har så mye annet å henge fingrene i at den ligger litt brakk for tiden.

Litt nytte får du av siden likevel. Du får vite hvor lang ventetiden for de forskjellige operasjonene tradisjonelt er ved de forskjellige stedene.

Nå er det visst også noe som skjer med internettsiden, og planen er å få skikkelig sving på denne før 1. mai neste år.

Det kan som nevnt være greit å lese loven om pasientrettigheter, som blant annet sier at pasienten fritt kan velge ved hvilket offentlig sykehus eller distriktspsykiatriske senter han/hun vil bli behandlet på. Noen private institusjoner er også med på ordningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!