Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Sniffer kokain for å takle krisen

Amerikanske finansfolk trøster seg med rus i finanskrisen. Men har Norge sniffet opp trenden?

Tidligere i uka meldte NTB at flere rehabiliteringssentre i USA har meldt om økt pågang av folk som ber om hjelp til å takle sine rusproblemer. Det gjelder særlig de som jobber innen bank- og finanssektoren. For her er det kun én ting som gjelder: Å være på topp og prestere best.

Les også: Ecstasy skader hukommelsen

Amerikanske trender gir ofte forvarsler om hva som vil skje i Norge og resten av Europa.

Det er ingen hemmelighet at rusmisbruk også foregår i næringslivet i Norge, men det foreløpige bildet ser heldigvis bedre ut her hjemme.

Vi elsker narkotika
Vet du dette om alkohol?

Mindre når kjøpekraften reduseres

- Det kan selvsagt være enkeltindivider som øker rusmiddelbruken i dårlige tider. Men når det gjelder helhetsbildet, har alkoholforskning entydig vist at både bruken og de målbare skadene i befolkningen går ned når kjøpekraften reduseres, sier overlege og rusekspert Hans Olav Fekjær til DinSide Helse.

Han legger til at forskningen ikke kan følge med på bruken av ulovlige rusmidler like godt, men det er grunn til å tro at det samme gjelder også der.

Dette ser imidlertid ikke ut til å stemme for USA.

Må for å holde koken

For å holde koken gående tyr mange til kokain, amfetamin og alkohol. Dette gjør de også når ting går dårlig. Og finanskrisen er intet unntak.

Robert Curry ved behandlingssenteret Turning Point for Leaders, sier finanskrisen er en viktig faktor i økningen av rusmisbruk, ifølge NTB.

Pillerus lurer sjefen

Dette bekrefter også tidligere helseminister i USA:

- Folk drikker mer når det er harde tider, sier Joseph Califano, som nå er grunnlegger av et rehabiliteringssenter for stoffmisbrukere.

Ingen statistisk økning

Heller ikke Rustelefonen i Norge deler samme bekymring som Califano og Curry.

Det har ikke vært en signifikant statistisk økning av henvendelser den siste tiden, sier de til DinSide Helse. Men legger til at det som regel må mer til enn et halvt år for at personer med mye ressurser, evner og penger trenger å bruke behandlingsapparatet, og at de ofte bruker private behandlingsopplegg og ikke offentlige.