90pxl
90pxlVis mer

Snart skal du slippe spam

Regjeringen foreslår at du skal slippe å motta reklame per epost og faks dersom du ikke sier at du ønsker deg slik spam-reklame.

Regjeringen vil endre markedsføringslovgivningen slik at du kan slippe haugevis med uønskede epost og fakser som blir sendt ut automatisk. Den foreslåtte endringen følger opp EUs fjernsalgsdirektiv.

De viktigste endringene

En av grunnene til en slik endring er i følge regjeringen at mange bedrifter opplever fakturasvindler og kataloghaivirksomhet, blant annet med utgangspunkt i forsendelser som kommer per epost og faks.

De viktigste endringsforslagene er:

  • Mottaker skal samtykke på forhånd i at telefaks, epost og andre automatiserte systemer kan benyttes i markedsføring

  • Det skal være ulovlig å levere uadressert reklame til forbrukere som har gitt beskjed om at de ikke ønsker slik reklame

  • Kommersielle budskap skal stå frem som det, og for eksempel ikke forveksles med redaksjonelt stoff

  • Det skal være ulovlig å kreve betaling for varer og tjenester som ikke er bestilt. Dette gjelder uansett om de er levert eller ikke.

Sentralt telefonregister

I tillegg ønsker regjeringen at det skal være mulig å reservere seg mot all adressert reklame. Blant annet må næringsdrivende "vaske" sine lister mot et sentralt reservasjonsregister mot telefonsalg, minst fire ganger årlig. Det vil si at de ikke skal kunne gå inn i telefonkatalogene og ringe til hvem det skal være uten å sjekke reservasjonsregisteret først.

Vanskelig å håndheve

Mange som bruker nettet flittig lar seg jevnlig irritere over masser av håpløse og uønskede reklamebudskap som til stadighet fyller travle epostkasser. I så henseende kan en regulering som fjerner disse meldingene være svært velkommen. Men det spørs om den vil ha effekt. Svært mye av den uønskede eposten kommer fra avsendere i andre land. Det er derfor nødvendig at reglene er like i avsenderlandene også. Det ligger i kortene at også andre EU- og EØS-land skal innføre lignende regler. Men før vi kommer så langt at det er mottakerlandets regler som gjelder, vil vi nok fortsatt finne spam i innboksen vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen