Snart øker renten

Norges Bank beholder dagens styringsrente på 1,5 prosent, men endrer prognosene for de neste årene.

Norges Bank lar styringsrenten forbli uendret ved dagens rentemøte. Foto: PER ERVLAND
Norges Bank lar styringsrenten forbli uendret ved dagens rentemøte. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter den siste tidens kraftige inflasjon, har det vært grunn til å spekulere i om Norges Bank i dag ville sette opp styringsrenten. Det gjorde de likevel ikke.

Ved dagens rentemøte avgjorde Norges Bank at styringsrenten forblir uendret på 1,5 prosent.

– Konsumprisveksten har vært høyere enn ventet. Samtidig har kronen svekket seg. På den andre siden har veksten i norsk økonomi vært lavere enn tidligere antatt. Derfor holdes styringsrenten uendret på dette møtet, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

>> Nordmenn har rekordhøy gjeld

Vil komme en renteøkning

Selv om Norges Bank lar styringsrenta stå på stedet hvil i dag, har de endret prognosene for hvordan styringsrenten vil utvikle seg i tiden fremover.

I deres pengepolitiske rapport nr 3/13 som ble lagt fram i forbindelse med dagens rentemøte, antyder de at det kan komme en renteøkning tidligere enn de trodde da forrige rapport ble publisert i juni i år.

– Analysene i denne rapporten tilsier at styringsrenten holdes på dagens nivå fram mot sommeren 2014 og at den deretter økes gradvis mot et mer normalt nivå, skriver Norges Bank i sin Pengepolitiske Rapport.

Norges Bank har tidligere uttalt til DinSide at et normalt rentenivå betyr en styringsrente på 5 til 6 prosent.

Anbefaler grep i forhold til boliglånet

Flere økonomer har spådd at dette ville bli utfallet etter dagens rentemøte, og anbefaler boliglånskundene om å ta noen grep mens styringsrenten fortsatt er på et lavt nivå.

Også Finansminister Sigbjørn Johnsen ber nye boliglånskunder være bevisst de nye prognosene for renteutviklingen.

– Husholdningenes gjeld er høy og for mange vil selv små endringer i renten øke belastningen betydelig. Det er derfor viktig at husholdningene ikke legger dagens lave rentenivå til grunn når de tar beslutninger om å låne til for eksempel kjøp av hus eller bil, sier Johnsen i en pressemelding.

>> Gode råd for de som frykter høyere rente

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!