Norges Bank lar styringsrenten forbli uendret ved dagens rentemøte. Foto: PER ERVLAND
Norges Bank lar styringsrenten forbli uendret ved dagens rentemøte. Foto: PER ERVLAND Vis mer

Snart øker renten

Norges Bank beholder dagens styringsrente på 1,5 prosent, men endrer prognosene for de neste årene.

Publisert
Sist oppdatert

Etter den siste tidens kraftige inflasjon, har det vært grunn til å spekulere i om Norges Bank i dag ville sette opp styringsrenten. Det gjorde de likevel ikke.

Ved dagens rentemøte avgjorde Norges Bank at styringsrenten forblir uendret på 1,5 prosent.

– Konsumprisveksten har vært høyere enn ventet. Samtidig har kronen svekket seg. På den andre siden har veksten i norsk økonomi vært lavere enn tidligere antatt. Derfor holdes styringsrenten uendret på dette møtet, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

>> Nordmenn har rekordhøy gjeld

Vil komme en renteøkning

Selv om Norges Bank lar styringsrenta stå på stedet hvil i dag, har de endret prognosene for hvordan styringsrenten vil utvikle seg i tiden fremover.

I deres pengepolitiske rapport nr 3/13 som ble lagt fram i forbindelse med dagens rentemøte, antyder de at det kan komme en renteøkning tidligere enn de trodde da forrige rapport ble publisert i juni i år.

– Analysene i denne rapporten tilsier at styringsrenten holdes på dagens nivå fram mot sommeren 2014 og at den deretter økes gradvis mot et mer normalt nivå, skriver Norges Bank i sin Pengepolitiske Rapport.

Norges Bank har tidligere uttalt til DinSide at et normalt rentenivå betyr en styringsrente på 5 til 6 prosent.

Anbefaler grep i forhold til boliglånet

Flere økonomer har spådd at dette ville bli utfallet etter dagens rentemøte, og anbefaler boliglånskundene om å ta noen grep mens styringsrenten fortsatt er på et lavt nivå.

Også Finansminister Sigbjørn Johnsen ber nye boliglånskunder være bevisst de nye prognosene for renteutviklingen.

– Husholdningenes gjeld er høy og for mange vil selv små endringer i renten øke belastningen betydelig. Det er derfor viktig at husholdningene ikke legger dagens lave rentenivå til grunn når de tar beslutninger om å låne til for eksempel kjøp av hus eller bil, sier Johnsen i en pressemelding.

>> Gode råd for de som frykter høyere rente

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer