Valg av valuta i europeiske minibanker:

Snart må alle europeiske minibanker vise deg all viktig info

EU varsler endringer som gjør at du kan unngå å betale for dyrt i europeiske minibanker.

UTENLANDSK MINIBANK? Det kan koste deg ekstra om du ikke tar de riktige valgene. Nå vil EU endre reglene for å gjøre det enklere for forbrukerne. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
UTENLANDSK MINIBANK? Det kan koste deg ekstra om du ikke tar de riktige valgene. Nå vil EU endre reglene for å gjøre det enklere for forbrukerne. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside har ved flere tilfeller skrevet om at det ikke lønner seg å velge norsk valuta i utenlandske minibanker, siden man da får en langt dårligere kurs enn ved å velge lokal valuta. I fjor advarte Forbrukerrådet om at dette koster nordmenn store beløp totalt - kanskje så mye som én milliard kroner.

Dette kan det imidlerti snart bli slutt på.

Praksisen skal endres

Nå melder Forbrukerrådet at EU har bestemt at at alle minibanker og kortterminaler i løpet av tre år skal bli pliktige til å vise de reelle kostnadene ved de ulike valgene. Det skal også bli slutt på å dytte forbrukerne mot det dårligste valget.

Du kan lese mer om regelendringen på regjeringens nettsider.

Slutt på å lure kundene

– Vi har tidligere tatt til orde for et forbud mot valutaveksling som nesten alltid er ugunstig for forbrukerne. Selv om EU-kommisjonen går for en mykere tilnærming, vil dette trolig få slutt på praksisen med å lure kundene, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Endringen vil altså ikke forby valutaveksling, men innføre krav om at det blir informert om alle kostnader og hvilken kurs som blir brukt.

Enn så lenge: Velg utenlandsk valuta

Forbrukerrådet viser til tidligere undersøkelser der det dyreste alternativet i snitt tilsvarer et påslag på seks-sju prosent, nesten fire ganger så mye som betalingskortenes standardkurs. Også på harryhandel i Sverige kan du få valget mellom å betale i norske eller svenske kroner. Også her anbefaler ekspertene å betale i svenske kroner når du betaler med kort.

– Tommelfingerregelen er alltid å betale i lokal valuta. Velger du å veksle til norsk valuta, er det så godt som uten unntak det dyreste alternativet, sier Jorge B. Jensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!