Nye norske sedler

Snart kommer de første nye norske sedlene

Se også hvor lenge du kan fortsette å bruke dagens sedler.

NYE NORSKE SEDLER: De første nye sedlene kommer til våren. Deretter må vi vente til neste år før flere av sedlene blir satt i sirkulasjon. Foto: Nils. S Aasheim/Norges Bank
NYE NORSKE SEDLER: De første nye sedlene kommer til våren. Deretter må vi vente til neste år før flere av sedlene blir satt i sirkulasjon. Foto: Nils. S Aasheim/Norges Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du gledet deg til å få kloa i de nye, norske pengesedlene, er det ikke så lang ventetid igjen:

Først ut er 100- og 200-kroneseddelen, som blir satt i sirkulasjon i vår.

Havet som motiv på sedlene

Det er nærmere bestemt 30. mai at de to første sedlene skal settes i sirkulasjon. Havet er tema for designet på sedlene har vakt oppsikt i utlandet. Sedlene vil bli impregnert, for å gi dem lengre levetid.

100-lappen prydes av Norges største bevarte vikingskip, Gokstadskipet. 200-kroneseddelen har en torsk som hovedmotiv, og i bakgrunnen ser man sild og notmasker.

Her ser du hvordan de to nye sedlene vil se ut:

Foto: Norges Bank
Foto: Norges Bank Vis mer
Foto: Norges Bank
Foto: Norges Bank Vis mer

Hvor de nye sedlene vil dukke opp først er vanskelig å si, ifølge kommunikasjonsrådgiver Bård Ove Molberg i Norges Bank, ettersom Norges Bank forsyner bankene med kontanter fra fem sentralbankdepoter, og bankene står for den videre distribusjonen til publikum.

- Forsyningen til bankenes kunder skjer i hovedsak via minibanker, cash-back ved varekjøp og ved «bank og –post i butikk»-løsninger. De nye 100- og 200-kronesedlene vil bli gjort tilgjengelige for bankene fra 30. mai, men det er ikke gitt at de vil «dukke opp» i minibanker, butikker og utsalgssteder umiddelbart etter lansering, sier Molberg til Dinside.

Hva med de gamle sedlene?

Er du redd for at dagens 100- og 200-kronesedler skal miste sin verdi når de nye sedlene blir satt i sirkulasjon, er det ingen grunn til panikk.

- Gamle sedler vil være gyldige i ett år etter at de nye er lansert. Det betyr at folk bør bruke opp de gamle 100- og 200-kronesedlene eller sette dem inn på sin bankkonto innen 30. mai 2018, forteller Molberg.

Han forteller videre at Norges Bank er pliktig til å veksle inn ugyldige sedler i minst ti år etter at de er tatt ut av sirkulasjon. Se også hvilke andre gamle sedler du kan få penger for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer