Nye norske sedler

Snart kommer de første nye norske sedlene

Se også hvor lenge du kan fortsette å bruke dagens sedler.

NYE NORSKE SEDLER: De første nye sedlene kommer til våren. Deretter må vi vente til neste år før flere av sedlene blir satt i sirkulasjon. Foto: Nils. S Aasheim/Norges Bank
NYE NORSKE SEDLER: De første nye sedlene kommer til våren. Deretter må vi vente til neste år før flere av sedlene blir satt i sirkulasjon. Foto: Nils. S Aasheim/Norges Bank Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du gledet deg til å få kloa i de nye, norske pengesedlene, er det ikke så lang ventetid igjen:

Først ut er 100- og 200-kroneseddelen, som blir satt i sirkulasjon i vår.

Havet som motiv på sedlene

Det er nærmere bestemt 30. mai at de to første sedlene skal settes i sirkulasjon. Havet er tema for designet på sedlene har vakt oppsikt i utlandet. Sedlene vil bli impregnert, for å gi dem lengre levetid.

100-lappen prydes av Norges største bevarte vikingskip, Gokstadskipet. 200-kroneseddelen har en torsk som hovedmotiv, og i bakgrunnen ser man sild og notmasker.

Her ser du hvordan de to nye sedlene vil se ut:

Foto: Norges Bank
Foto: Norges Bank Vis mer
Foto: Norges Bank
Foto: Norges Bank Vis mer

Hvor de nye sedlene vil dukke opp først er vanskelig å si, ifølge kommunikasjonsrådgiver Bård Ove Molberg i Norges Bank, ettersom Norges Bank forsyner bankene med kontanter fra fem sentralbankdepoter, og bankene står for den videre distribusjonen til publikum.

- Forsyningen til bankenes kunder skjer i hovedsak via minibanker, cash-back ved varekjøp og ved «bank og –post i butikk»-løsninger. De nye 100- og 200-kronesedlene vil bli gjort tilgjengelige for bankene fra 30. mai, men det er ikke gitt at de vil «dukke opp» i minibanker, butikker og utsalgssteder umiddelbart etter lansering, sier Molberg til Dinside.

Hva med de gamle sedlene?

Er du redd for at dagens 100- og 200-kronesedler skal miste sin verdi når de nye sedlene blir satt i sirkulasjon, er det ingen grunn til panikk.

- Gamle sedler vil være gyldige i ett år etter at de nye er lansert. Det betyr at folk bør bruke opp de gamle 100- og 200-kronesedlene eller sette dem inn på sin bankkonto innen 30. mai 2018, forteller Molberg.

Han forteller videre at Norges Bank er pliktig til å veksle inn ugyldige sedler i minst ti år etter at de er tatt ut av sirkulasjon. Se også hvilke andre gamle sedler du kan få penger for.