Kjøp av reseptmedisiner på nett:

Snart kan du kjøpe resept­medisiner på nett

Fra 19. oktober kan du bestille reseptmedisiner på nett og få dem sendt hjem til deg.

BESTILL RESEPTMEDISINER PÅ NETT: 19. oktober skal det være klart for at du kan bestille reseptmedisiner på nett. Da slipper du å gå på apoteket. Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Scanpix 2014
BESTILL RESEPTMEDISINER PÅ NETT: 19. oktober skal det være klart for at du kan bestille reseptmedisiner på nett. Da slipper du å gå på apoteket. Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Scanpix 2014 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Netthandel av apotekvarer har eksistert lenge, men det har hittil ikke vært mulig å bestille reseptpliktige medisiner fra nettapotekene.

Grunnen til at du ikke har kunnet bestille reseptmedisiner på nett, har vært at man har manglet en trygg og sikker behandling av denne typen informasjon, på nett.

Ifølge Direktoratet for e-helse er løsningen som skal sørge for at nettapotek kan koble seg til e-reseptløsningen etter planen være klar i oktober.

Planlagt dato er 19. oktober.

- Alt er så langt i rute, og om planen følges vil nettapotek være tilgjengelig for publikum i oktober, forteller Bodil Rabben, divisjonsdirektør i Direktoratet for e-helse, til Dinside.

Dette betyr det for deg

Når nettapotekene får tilgang til e-reseptene, betyr det at du kan bestille medisinene dine rett fra nett og få dem tilsendt hjem til deg.

Rabben poengterer at apotek blir mer tilgjengelig for forbrukerne, når det nå åpner for netthandel av reseptmedisiner.

- Man kan få tilsendt reseptpliktige legemidler hjem til seg, som er spesielt nyttig for de som bor i distriktene, uttaler Rabben til Dinside.

- Ettersom nettapotekene kobles til e-reseptløsningen bidrar også dette til en enklere legemiddelhåndtering for pasientene, sier hun videre.

Du vil kunne få kjøpt alle slags reseptpliktige medisiner via nett, så fremt legemidlene tåler frakten.

- Nettapoteket skal sørge for at alle legemidler de sender i posten eller leverer med bud ikke blir ødelagt. Noen legemidler tåler for eksempel ikke frost eller høy temperatur, forteller Rabben.

SOM FØR: Du trenger ikke si noe til legen om at du skal kjøpe medisinene på nett, legen skriver ut en e-resept akkurat som før.  Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
SOM FØR: Du trenger ikke si noe til legen om at du skal kjøpe medisinene på nett, legen skriver ut en e-resept akkurat som før.  Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer

Du trenger ikke gi beskjed til legen eller gjøre noe annerledes i forhold til legen eller resepten, for å få mulighet til å bestille medisinene på nett.

- Legen skriver resepten som før, og du trenger ikke foreta deg noe i forhold til det. I stedet for å stille opp fysisk på apoteket, kan du bestille legemidlene på nettet og få dem sendt hjem, forteller Rabben.

Du kan få full oversikt over alle reseptene dine på Helsenorge.no

Apotekene er klare

Direktoratet sier de er i rute for lansering 19. oktober. Flere av apotekene Dinside har snakket med, sier også at de er klare for lansering av netthandel med reseptmedisiner når startskuddet går.

- Vi åpner nettapotek samme dag, altså den 19. oktober. Det betyr at kundene våre vil kunne bestille de reseptbelagte medisinene sine på nett, og så velge om de vil hente dem i deres nærmeste apotek eller å dem tilsendt i posten, sier Anders Dahl i Apotek 1 til Dinside.

Alle som skal drive apotek i Norge, må kunne ekspedere resepter. Det er bestemt av Apotekloven.

Da Komplett Apotek lanserte nettapotek i januar i år, hadde de én fysisk butikk for ekspedering av eventuelle reseptmedisiner, men lite reseptmedisiner på lager. Nå er de klare for lansering av nettsalg av reseptpliktige medisiner.

- Vi har ventet i spenning på at reseptløsningen skal bli klar, og vi tester for fullt nå. Som det ser ut nå, skal alt være klart til 19. oktober, sier Ingebjørg Tollnes, kommunikasjonsdirektør i Komplett Apotek, til Dinside.

Hun forteller at du må logge inn med BankID og at sikkerheten er en stor del av løsningen.

- Man vil få god oversikt over egne resepter, og det vil være samme kvalitetssjekk av legemidlene som i et vanlig fysisk apotek, sier Tollnes.

HER KAN DU SE RESEPTENE DINE: Du kan få full oversikt over e-reseptene dine via Helsenorges app og nettjeneste. Du logger inn med minID, Foto: KRISTIN SØRDAL
HER KAN DU SE RESEPTENE DINE: Du kan få full oversikt over e-reseptene dine via Helsenorges app og nettjeneste. Du logger inn med minID, Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Blir det billigere?

Dinside har tidligere pristestet apotekvarer hos nettapotekene, og funnet at det kan være mye å spare på å handle apotekvarene på nett. Det viste seg også å være store prisforskjeller nettapotekene imellom.

Men du kan ikke forvente priskrig på reseptpliktige medisiner.

- Medisiner som handles på nett vil ha samme pris som i apotek. Dette er strengt regulert, uttaler Dahl til Dinside.

Tollnes i Komplett Apotek sier det vil kunne være noen prisforskjeller.

- Det vil kunne være mindre prisforskjeller. Alt avhengig av hvilke avtaler man har med den enkelte leverandør, uttaler Tollnes til Dinside.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!