Snart kan du betale med Euro

Fra 1. januar 2008 kan du betale med Euro i Norge, melder Mandag Morgen. Det gjelder imidlertid bare elektronisk betaling. Småmyntene fra ferien må du fortsatt veksle, eller lagre på glass til neste ferietur.

Bedre og billigere

Målet med ordningen er å få bedre og rimeligere transaksjoner mellom bankene på tvers av landegrensene. Ifølge Mandag Morgen vil både Nordea og DnB NOR tilby de nye tjenestene.

Ordningen som kalles SEPA (Single Euro Payment Area) er et samarbeid mellom banker i 29 land. Formålet er å viske ut landegrensene - økonomisk.

Innfører Euro bakveien

Førsteamanuensis i politisk økonomi ved NTNU i Trondheim, Ole Bjørn Røste, tror dette kan true etterspørselen etter den norske kronen på sikt. Han sier til Dagbladet at utviklingen av SEPA er ett trinn videre i den europeiske integrasjonen.

- Den nye betalingsunionen betyr i praksis at euro blir innført i Norge bakveien, sier han.

I første omgang er det snakk om en betalingsteknisk løsning, og ikke bruk av de småmyntene du ikke fant på flyplassen før du dro hjem fra ferie.

For personkunder fra 2009-2010

Denne ordningen vil først og fremst komme bedriftskunder til gode, sier Marit Giske, informasjonsrådgiver i DnB NOR til DinSide. Hun forklarer at det kun er snakk om elektroniske løsninger, som for eksempel bruk av avtalegiro.

- Slik som det ser ut nå tar vi sikte på å tilby dette også til personkunder fra 2009-2010, sier Giske.

Rent praktisk har det lite å si for den gjengse feriereisende, men for eksempel alle som har bolig i utlandet, vil det være mulig å sette opp autogiroavtaler fra den norske kontoen - i euro. Det er ikke mulig per i dag.

Kilde: Mandag Morgen, Dagbladet