Nye pengesedler

Snart går disse to sedlene ut på dato

Fra fredag 18. oktober kan de gamle 50- og 500-lappene nektes som betalingsmiddel i butikk, men fremdeles veksles i banken.

NYE SEDLER: Slik ser de nye pengesedlene ut. Nå er det de gamle 50- og 500-sedlene som snart erstattes for godt. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.
NYE SEDLER: Slik ser de nye pengesedlene ut. Nå er det de gamle 50- og 500-sedlene som snart erstattes for godt. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge VG er fremdeles 50- og 500-kronesedler til en verdi av rundt 4,8 milliarder kroner i omløp, i alle fall i noen uker til.

Det er fordelt på 8,4 millioner 500-kronesedler, verdt totalt 4,2 milliarder kroner, og 12,5 millioner 50-kronesedler, verdt rundt 600 millioner kroner.

- Sett sedlene i banken

Dette er basert på tall E24 har hentet inn fra Norges Bank, som har følgende råd til folk med gamle sedler:

Bruk de gamle 50- og 500-kronesedlene eller sett dem inn på konto innen 18. oktober.

Skal de settes i banken eller veksles inn, haster det ikke så veldig. Sedlene veksles inn gebyrfritt hos Norges Bank i minst ti år fremover. Det gjøres ved å troppe opp ved et av Norges Banks depoter eller ved å sende sedlene til sentralbanken.

Ny seddel kommer snart

Norges Bank innfører for øvrig en ny seddel i havserien, 1000-kroneseddelen, i fjerde kvartal i år.

«Bølgen forteller oss om havet som en motkraft vi bryner oss på, og om en drivkraft som bringer oss fremover,» skriver Norges Bank om det nye motivet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!