Ny forskning antyder at det i overskuelig framtid vil bli mulig å hente ut detaljert informasjon fra drømmene våre.  Foto: Colourbox
Ny forskning antyder at det i overskuelig framtid vil bli mulig å hente ut detaljert informasjon fra drømmene våre. Foto: ColourboxVis mer

Snart entrer de drømmene våre

Ny teknologi kan gjengi bilder av tankene våre.

Har du lyst til å vite hva du drømte mens du sov? Eller skulle du gjerne hatt mer detaljert informasjon om en drøm du husker i bruddstykker?

Vel, ifølge japanske forskere vil det i overskuelig fremtid være mulig å få detaljert informasjon om drømmene våre. Ny teknologi gjør det nemlig mulig å ta illustrerende bilder av det som skjer i hjernen mens man sover. Det melder avisa The Telegraph.

Les også: Søvn mot fedme

Kan gjengi bilder

Helt siden Sigmund Freud publiserte boken ”Drømmetydning” for over et århundre siden, har forskere utført omfattende analyser for å finne ut av mysteriet drømmer.

Drømmer var blant annet hovedfokus i en vitenskapelig undersøkelse utført av ”The Telegraph” i fjor. I denne konkluderte forskerne med at det er større sannsynlighet for at drømmene våre formes av episoder som har skjedd den siste uka, enn av traumer som har skjedd i barndommen.

Nå har altså forskere ved ATR Computational Neuroscience Laboratories i Japan utviklet et apparat som gjør det mulig å overføre bilder av tanker og drømmer til en dataskjerm.

Forløpig er det kun mulig å gjengi svært enkle bilder, men ifølge forskerne åpner denne oppfinnelsen for muligheten til å entre folks drømmer og andre prosesser som foregår i hjernen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tenker like mye på sex

Et Gjennombrudd

- Det er første gang det er mulig å visualisere hva folk ser - direkte fra hjernens aktivitet, sier talsmann for ATR Computational Neuroscience Laboratories til The Telegraph.

- Denne teknologien gjør det mulig å spille inn og spille av subjektive bilder som folk fornemmer som drømmer.

I utviklingen av apparatet fokuserte forskerne, ledet av Yukiyaso Kamitani, på retina (netthinnen), som er den delen av øyet som fanger opp synsinntrykk. Ifølge lommelegen.no dannes synsinntrykkene på følgende måte;

Når lyset kommer inn i øyet, brytes det i hornhinnen og i linsen. Lyset samles i et punkt på netthinnen, som forvandler lyset til elektriske signaler. Signalene går via synsnerven til hjernen og synsbarken.

Forskningen undersøkte hvordan de elektriske signalene fanges opp og rekonstrueres til bilder.

Les også: Få fart på hjernen

Som en del av eksperimentet, ble forsøkspersonene vist ordet ”neuron”. Deretter brukte forskerne den utviklende teknologien til å måle hjernens aktivitet og så rekonstruere bokstavene på en dataskjerm.

Studien skal publiseres i US journal Neuron.