Snart blodpriser i telefonkiosken

I dag kan du putte på to kroner, prate i et par minutter, og når tiden er ute kan den du prater med ringe deg tilbake. Fra og med 1. august i år vil situasjon bli forandret; Telenor setter opp prisene både på å ringe til og fra telefonkiosker - med opp til 200 prosent!

I dag er minsteprisen på en telefonsamtale to kroner fra en mynttelefon og ett tellerskritt fra kortautomat. De nye startprisene på fem kroner eller tre tellerskritt medfører altså en prisstigning på henholdsvis 150 og 200 prosent. Prisen på de påløpende tellerskrittene vil forbli uendret.

Dyrt å ringe tilbake

Snart blodpriser i telefonkiosken

Pengene ruller fort ned når man står i en telefonkiosk, og ofte tar myntene slutt før man har fått sagt alt man vil si. I dag kan man uten blygsel be den man snakker med om å ringe en tilbake da dette ikke er dyrere enn å ringe en vanlig fasttelefon. Dette vil også bli endret.

På samme tid innfører nemlig Telenor "ring tilbake", dvs. egne takster på samtaler tilbake til telefonkioskene. Den som ringer til kiosken må først betale en startpris på 45 øre for deretter å måtte betale hele 4 kroner pr. minutt.

Dyrt vedlikehold?

Grunnet hærverk og forsøk på tyveri er i dag de fleste myntautomatene byttet ut med korttelefoner.

Det skal ikke være lett å ikke ha mobiltelefon i dag. Ikke bare må man lete etter en telefonkiosk, men man må i tillegg sørge for å ha et forhåndskjøpt telekort. Men det er ikke ønsket om flere mobilkunder som ligger bak Telenors beslutning om å øke prisene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Årsaken til endringene er at vi må dekke inn våre faktiske utgifter til drift og vedlikehold av betalingsterminalene våre", og ønsker samtidig å påpeke at samtaler som blir betalt med kredittkort vil bli rimeligere. Disse har nå en startpris på syv kroner, men vil i fremtiden koste fem kroner, sier Ole Tom Nomeland, informasjonsdirektør i Telenor Privat.

Et rimeligere alternativ

Flere selskaper har nå begynt jakten på telekortkundene. Ett av disse er GTS som tilbyr telekort som kan benyttes fra alle typer telefoner.

Hos ca 2000 forhandlere kan du få kjøpt kort fra 30 til 100 kroner med tilhørende pinkode. Man slår et 8xx-nummer, taster pin-koden og får så vite hvor mange penger man har igjen på kortet. I dag koster dette 1,20 kroner i startavgift og så 39 øre før kl. 18 og 28 øre pr. minutt etter kl. 18. 8xx-nummeret er i dag gratis, men Telenor vil i august også innføre en avgift på å ringe disse numrene.

Telekortkoordinator i GTS, Siri Krumsvik, opplyser at de også i fremtiden vil gjøre alle forsøk på å være best på pris, og er allerede i forhandlinger med Telenor for å få til en god avtale for sine kunder.

Allerede penger å spare

Vi har foretatt et regnestykke der vi har sammenlignet dagens priser fra Telenor og GTS. Vi har tatt utgangspunkt i en innenlandssamtale på 5 minutter før klokken 18.

Dersom du bruker 90 kroner på et telekort fra Telenor koster en slik samtale deg 4,11 kr. Uansett hvor dyrt telekort du kjøper fra GTS er prisen på samtalen 3,15 kroner. Selv før Telenor har satt opp prisene er det altså mulig å spare penger ved å bruke en annen kortleverandør.