Forbudt å røyke

Snart blir det mye vanskeligere å være røyker i Sverige

Røykeforbudene utvides kraftig i Sverige.

SVENSKENE SKJERPER RØYKELOVEN: Fra sommeren 2019 blir det forbudt å røyke på mange offentlige steder i Sverige - også på uteserveringer. Forbudet gjelder også e-sigaretter. Den norske røykeloven har omfattet e-sigaretter siden 2017. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
SVENSKENE SKJERPER RØYKELOVEN: Fra sommeren 2019 blir det forbudt å røyke på mange offentlige steder i Sverige - også på uteserveringer. Forbudet gjelder også e-sigaretter. Den norske røykeloven har omfattet e-sigaretter siden 2017. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag 5. desember besluttet Riksdagen i Sverige å stille seg bak forslaget til en utvidelse av røykeloven i Sverige.

Utvidelsen innebærer at det er flere steder det ikke blir lov å røyke, Sverige. Og forbudene gjelder også nå for e-sigaretter.

Dette skriver Aftonbladet.se.

Her blir det forbudt

Svenskene utvider røykeloven - altså forbudet mot å røyke - til også å gjelde mange flere offentlige steder.

Det blir forbudt å røyke på togperronger, bussholdeplasser, lekeplasser, idrettsplasser - og på alle uteserveringer.

De nye reglene vil trå i kraft 1. juli 2019.

Det betyr at det blir forbudt å røyke på uteserveringer i Sverige, fra neste sommer. Det ble forbudt å røyke inne på restauranter i 2005.

Målet er et røykfritt Sverige i 2025, skriver Aftonbladet.

Det ble også lagt fram et forslag om å forby selvbetjening ved kjøp av snus. Dette forslaget fikk imidlertid ikke gjennomslag.

Så seint som i november bestemte EU-domstolen at snusforbudet i EU er lovlig. Dette etter at Swedish Match gikk til sak for å oppheve EU-forbudet. Sverige og Norge har unntak fra forbudet, og tillater snussalg.

Røykeforbudet i Norge

I Norge reguleres røyking av Tobakksskadeloven, som har bestemmelser som sier hvor det er forbudt å røyke. Disse omtales av mange som «røykeloven». Røykeloven regulerer i hovedsak ikke røyking i private hjem, for eksempel naborøyking. E-sigaretter omfattes av forbudet siden juli 2017.

I Norge er det forbud mot røyking i lokaler og transportmidler hvor allmennheten har adgang, jf. tobakksskadeloven § 25 (lovdata.no). Det samme gjelder i møterom, arbeidslokaler og serveringslokaler; altså steder hvor det foregår servering av mat og/eller drikke.

Vi har imidlertid en mildere lovgivning når det kommer til uteserveringer i Norge:

På uteserveringer kan røyking tillates dersom området ikke bygges inn så mye at det hindrer tilstrekkelig naturlig ventilasjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!