Snart amerikanske tilstander

Vi vokser i bredden. Foreløpige tall tyder på at over en av fem voksne nordmenn nå har fedme.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpige tall fra HUNT 3, helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, tyder på at godt over 20 prosent av den voksne befolkningen har en BMI på over 30. Dette klassifiseres som fedme.

Hva er din BMI? Test deg selv her:

Snart som USA

De endelige tallene fra den forrige HUNT-undersøkelsen, HUNT 2, viste at omkring 16 prosent av befolkningen hadde fedme.

- Vi hadde håpet fedme-epidemien var i ferd med å snu, men det ser dessverre ikke slik ut, sier Kristian Midthjell, diabetesekspert ved HUNT forskningssenter i Verdal, til Mozon.no.

- Når man ser rundt seg, kan det jo virke som flere folk er ute og trimmer og rører seg, men antakelig er det store befolkningsgrupper som ikke beveger seg. Kanskje de som før har vært aktive er enda mer aktive nå, sier Midthjell.

Ifølge Midthjell ligger Norge nå ikke så langt etter USA når det gjelder forekomsten av fedme.

- Det betyr at vi må intensivere forebyggingen og jobbe enda mer aktivt i forhold til kosthold og fysisk aktivitet, sier Midthjell.

- Får vi ikke bukt med fedmeproblemet, er det grunn til å frykte at både risikoen for hjerte- og karsykdom og type 2-diabetes vil øke, sier Midthjell.

Diabetes-epidemien vokser, og forskerne er bekymret. Les mer her:

Mer aktivitet

- Det bør tilrettelegges for mer fysisk aktivitet enn hva som gjøres nå. Myndighetene bør øke prisen på usunn mat og senke prisen på sunn mat. Det bør tas hensyn til overvektsproblematikken i hele samfunnsplanleggingen. Slutt å gjemme bort trappene på kjøpesentrene, oppfordrer Midthjell.

De endelige HUNT 3-tallene vil være klare ved utgangen av 2008.

HUNT er i samarbeid med FYSAK allerede i gang med et forebyggingsprosjekt i flere kommuner i Nord-Trøndelag.

Les mer om overvekt her:

Her kan du lese mer om HUNT-undersøkelsene: