Snakk om sex

Tør du å snakke om sex? Her er del 10 del i vår serie om sex-vett:

Snakk om sex
Publisert
Sist oppdatert

Seksualiteten er noe av det mest verdifulle vi har, den kan løfte oss opp, og den kan styrte oss ned. Mange opplever at seksualiteten blir frustrert, konfliktfylt eller smertefull.

Seksualiteten påvirker livene våre, men blir også påvirket av hvordan vi lever. Seksualiteten trenger kjøreregler for at vi skal kunne få det beste ut av den, og for å unngå de negative konsekvensene som seksualiteten kan få når den brukes med uvett.

Hver uke legger vi ut nye sex-vett regler. Forrige uke snakket vi om å unngå sex når du er påvirket av rusmidler. Les hele saken her:

I dag presenterer vi regel nummer 10:

Snakk om sex!
Noen tenner på å snakke om sex (narratophilia), men det er flere grunner til at det kan være lurt å snakke om sex. Den aller viktigste grunnen er at seksualitet har vært så tabubelagt, at det ikke har vært mulig å lufte tanker og forestillinger om seksualitet i det sosiale rommet: foreldrene snakker ikke om sex med barna sine, skolen snakker ikke om sex, bortsett fra om hvordan man skal unngå å bli gravid. Kjærester famler seg frem i blinde (i mørke?) ved hjelp av det tause språket og énstavelsesord: ”Nei”, ”Ja!”, ”Der...”, ”Ikke...?” og så videre.

Voksne som ikke har vent seg til å snakke om sex er ofte like hjelpeløse som barna sine, og gir overfladiske og svevende råd. Det har rett og slett vært dårlig grunnlag for å lære om seksualitet folk imellom! Det er god grunn til å begynne å snakke om sex, rett og slett fordi en må bruke egne erfaringer for å lære om seg selv og egen kropp. Vi blir overøst med gode råd om hvordan vi skal bli de perfekte elskere og elskerinner, men dersom vi tar ukritisk imot, uten motforestillinger eller diskusjon, blir rådene til rene tvangstrøyer, fordi de færreste passer inn i sjablonger!

Seksualitetens uttrykk er mangfoldige, vi har passert den tiden der seksualitet enten måtte ha, eller se ut som den hadde forplantning som formål.

Seksualiteten kan betraktes som en plante, der det er nødvendig å få gode råd om hvordan man skal få den til å trives og blomstre. Det finnes tusen små nyttige tips. Ett er at mange kvinner ikke tenner like fort og på samme måte som menn, men trenger både tid, oppmerksomhet og stimulering før lysten kommer og saftene begynner å renne. En mann utbrøt indignert da vi fortalte ham dette: ”Hvorfor er det ingen som har sagt det til oss!”

Sannheten er at denne kunnskapen hadde de alltid hatt i huset, de hadde bare ikke funnet den frem!

Her er listen over sex-vett reglene:

1) Verdsett deg selv og din egen kropp

2) Skjeden må være våt før noe (penis, dildo eller fingre) føres inn i den

3) Vær oppmerksom på hygienen - vask deg

4) Beskytt deg og din partner mot seksuelt overførbare infeksjoner og uønskede svangerskap

5) Det er ikke lurt å fortelle om sex med tidligere partnere

6) Bruk hele kroppen

7) Pass på sex-lysten

8) Vær oppmerksom på at folk er forskjellige - omstill deg i forhold til en ny partner

9) Unngå sex når du er påvirket av rusmidler

10) Snakk om sex

Sex-vett reglene er laget av psykolog og spesialist i klinisk sexologi Elsa Almås.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer