Det er veldig mange useriøse aktører på internett som selger slankepiller og slankepulver.  Foto: Colourbox.com
Det er veldig mange useriøse aktører på internett som selger slankepiller og slankepulver. Foto: Colourbox.com Vis mer

Smugbruker du slankepiller?

Er du blant smugbrukerne? Du er ikke alene.

Publisert
Sist oppdatert

Mange tyr til desperate handlinger for å gå ned i vekt. Piller og pulver har gjennom tidene dukket opp i stadig nye varianter, og garantert rask vektnedgang.

Allerede på 70-tallet trodde vi på slankepiller. Enkelte kom blant annet med påstander om at de kunne «stoppe kroppens absorbering av karbohydrater».

Test her: Virker slankekuren din?

Men med tiden har mange kvinner lært seg at med en gang kuren er over, er man tilbake igjen der man var. For så lenge man ikke endrer spisevaner og treningsvaner på langsikt, vil ikke vektnedgangen vare.

Men det spørs om ikke kvinner trenger en aldri så liten påminnelse om dette:

- Min oppfatning er at markedet for piller, pulver og shakes har blomstret opp igjen, forteller Jeanette Roede i Grete Roede AS til Dinside Helse.

Les også: bare fire prosent av kvinner tror på slankepiller og pulver

En bjørnetjeneste

Roedes erfaring er at mange ikke innrømmer at de tyr til lettvinte løsninger. For selv om vi vet innerst inne at piller og pulver ikke er veien å gå, er det så mange som ønsker raske resultater.

- Det er mange unnskyldninger der ute, og det er mange som bruker slike midler. Det er fryktelig leit. De gjør seg selv bare en bjørnetjeneste, sier Roede.

- Kan jeg stole på slankepulver?

Hun forklarer at denne typen kortsiktige løsninger ofte har motsatte effekt. Man kan ikke kvitte seg noen kilo ved hjelp av piller eller pulver og forvente at de skal forbli borte. Mange vil ende opp med å veie mer enn de gjorde før de begynte på ”slankekuren”.

- Når man går ned fort mister man både fett og muskler. Når man mister muskulatur vil også forbrenningen gå ned. Når man legger på seg igjen, er det fett som står for vektøkningen. Man får en dårligere kroppssammensetning med en høyere fettprosent, og dermed lavere forbrenning, og vips er man i en ond jojo-slankesirkel, forklarer hun.

Les også: Tidenes verste slankekurer

Lærer ingenting

På sine kurs, møter Jeanette Roede veldig mange som har prøvd alt som er av piller og pulver på slankemarkedet.

Hva opplever de du møter?

- De opplever alle det samme: Det funket greit å gå ned, men så gikk de opp igjen i vekt. De lærte ingenting. De fleste vet innerst inne at det er litt mer som må til for å gå ned i vekt, sier hun.

Les også: Slanking gir sjokoladesug

Hennes råd er å gjøre det ekspertene vet fungerer.

- Nøkkelen til å lykkes på sikt er å lære litt mer om kosthold og ernæring, bli bevisst egne vaner og uvaner, få hjelp til å finne motivasjon til å ta gode valg, og være mer fysisk aktiv.

Roede legger til:

- Tenk mer langsiktig: Det tar tid å legge på seg, og da vil det ta tid å gå ned igjen. Går du langsommere ned – inntil én kilo i uken, vil det være mye lettere å beholde vekttapet sier hun.

Slankeprodukter

Har du noen gang brukt piller, pulver eller shakes for å gå ned i vekt? (Avsluttet)
Nei. Dette er noe tull. Skal man først slanke seg må det gjøres ordentlig!(34%) 150
Ja, men det hjalp ikke. Jeg gikk opp i vekt igjen.(29%) 128
Ja! Og det funker fint.(24%) 104
Nei. Men jeg er litt nysgjerrig på å prøve det.(14%) 60
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ønsker du et varig vekttap er det aller viktigste å gjøre endringer du kan leve med på sikt, er budskapet til Roede. Hun mener det er viktig å stille seg spørsmål som «hva kan jeg leve med og uten?» og «hva kan jeg spise mindre av»?. Så må man være tålmodig og innarbeide de nye vanene – både på kostholdsfronten og treningsfronten.

Noen mener slankepiller hjelper. Derfor gjør de det

Mye å vinne

- Da har man så mye mer å vinne. Tar man jobben med å kvitte seg med noen kilo er det vel et ønske at de skal forbli borte? Man burde også se på andre parametere enn bare hva vektnålen viser. Hvor mye mer overskudd har du? Hvordan er humøret? Har du mindre søtsug? Klarer du å gå tur raskere? Har centimetermålet rundt midjen blitt redusert? Det dreier seg ikke bare om vekten, sier hun.

Man må alltid jobbe for å vedlikeholde kroppen og formen, avslutter hun.

Ifølge Bransjerådet for Naturmidler er 20 prosent av omsetningen til helsekosthandelen relatert til vektreduserende produkter, som for eksempel kromtabletter. Rene slankeprodukter er bare en liten del av dette. Ifølge bransjerådet selges størstedelen av slankeprodukter gjennom apotek, dagligvarehandel og internett. De bekrefter også overfor DinSide Helse at det er to useriøse aktører som skiller seg ekstra ut på internett, og det er innenfor slanking og potens/ereksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer