SMS ødelegger søvnen

Det er ikke bare tv og dataspill som holder de unge våkne om natten. En belgisk undersøkelse viser at opptil hver annen tenåring får søvnen forstyrret av tekstmeldinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen som har tatt for seg 2500 skoleelever viser at nesten halvparten av alle belgiske sekstenåringer blir vekket om nattet av tekstmeldinger. For de på tretten år gjaldt dette hver fjerde elev.

Tar med mobilen i sengen
I aldersgruppen 16 år oppga 20% av de spurte at dette var et problem som bare skjedde en sjelden gang. Men 3% av elevene oppga at de ble vekket hver eneste natt av innkommende tekstmeldinger. Forskerne mener også at stadig flere unge tar med seg mobiltelefonen i sengen for å ikke gå glipp av tekstmeldinger.

Selv om dette er et belgisk studie er det ingen grunn til å tro at dette ikke også er et problem for norske ungdommer som er i verdenstoppen i bruk av mobiltelefon. Undersøkelsen er publisert i siste utgave av British Medical Journal.

Verre enn tv og dataspill
- Undersøkelsen viser at mobiltelefoner har en viktig innvirkning på søvnkvaliteten til mange unge. Dette er tydelig når nesten halvparten av de eldste elevene blir vekket om natten av mobiltelefonen, sier forsker Jan Van den Bulck ved Katholieke Universiteit Leuven.

- Tekstmeldingene er en større trussel mot et godt søvnmønster enn den vi finner i underholdningsmedia som tv og dataspill. Mens disse mediene påvirker tidspunktet de unge går til sengs, vil mobiltelefonen faktisk føre til avbrutt søvn, forklarer Van den Bulck i British Medical Journal.

Tidligere forskning om dette temaet har stort sett handlet om hva slags søvnforstyrrelser som kan tilskrives dataspill og tv. Men med mobiltelefonens inntog på soverommet har forskerne fått et nytt område å undersøke.

Mozon 15.09.2003

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!