SMS mot hjertestans

Svenske forskere utvikler nå et nytt system som kan gi rask hjelp ved hjertestans: Tekstmeldinger kan redde liv.

Sverige har flere dødsfall som følge av hjertestans enn Norge. Nå håper svenskene å kunne ta i bruk et alarmsystem via SMS i kampen mot hjertedødsfallene.

- Gjennom å utnytte mobiltelefonens muligheter håper vi at minst 10 prosent overlever et hjertestopp utenfor sykehus, sier Mårten Rosenqvist, professor i kardiologi, i en pressemelding.

Det er ansvarlige ved hjertestoppsenteret på Södersjukhuset i Stockholm som håper et system med sms-alarm kan bli virkelighet innen ett år. Foreløpige tester har gitt gode resultater, skriver svenske Dagens Medicin.

Sveitsiske forskere har tidligere gjort tester der bilder på mobiltelefonen erstatter legebesøk. Les mer her:

Øyeblikkelig hjelp

SMS-ideen er å koble personer som er opplært i hjerte- og lungeredning til et sms-abonnement.

- Hvis de befinner seg i nærheten av ulykkesstedet og får en sms, kan de komme seg til den rammede og gi hjerte-lungeredning mens de venter på ambulanse, sier Rosenqvist.

Også andre deler av helsesektoren har tatt i bruk SMS. Les mer om sykepleiere i Sør-Afrika som for noen år siden tok i bruk tekstmeldinger for å hjelpe AIDS-pasienter:

Ifølge Rosenqvist er overlevelsen i Sverige ved et plutselig hjertestopp dårlig sammenlignet med flere andre land, blant annet Norge. I storbyer i Norge er denne andelen på opptil 20 prosent. Mye av årsaken til dette er at flere nordmenn har lært seg livreddende førstehjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan du livreddende hjerte-lungeredning? Slik gjør du det:

Overlege Kjetil Sunde, som er forsker på hjerte-lungeredning ved Ullevål universitetssykehus, synes svenskenes ide er interessant.

- Alle tiltak som kan styrke de forskjellige delene av redningskjeden er viktige. Hvis de har et veldig godt system på dette og det kan redde noen mennesker, er det bra. Men de er avhengig av veldig mange mennesker som må kunne hjerte-lungeredning og at det er praktisk gjennomførbart, sier han.

Akutt hjertestans rammer cirka 3000 – 5000 personer i Norge hvert år.
Men et lignende SMS-system er foreløpig ikke vurdert i Norge, ifølge Sunde.

- Vi satser på andre måter i Norge. Blant annet læres alle norske 7.klassinger opp i hjerte-lungeredning fra i år. Hyppig fokus i diverse media er også viktig. Vi gjør også kontinuerlig studier som kan bedre alle ledd i redningskjeden, sier Sunde, som oppfordrer alle til å lære seg hjerte-lungeredning.

- Gå på kurs. Hjertestans kan skje i ethvert hjem. Og det viktigste for at pasienten skal overleve med normal hjernefunksjon er at noen starter med hjerte-lungeredning i løpet av fire-fem minutter, sier han.