Smittsom overvekt

Veier du noen kilo for mye? Ifølge amerikanske forskere kan et virus ha skylden.

Stadig flere amerikanske forskere hevder at et virus kan føre til overvekt.

Viruset Ad-37 fører til overvekt hos kyllinger, ifølge en ny studie. Enkelte forskere tror det samme gjelder for mennesker. Men du bør ikke stole blindt på resultatet.

Sier BMIen din av du er overvektig? Heller ikke det bør du stole på. BMI er nemlig ikke den beste måten å sjekke ut overvekt på.

Ikke bli redd
Forsker Sidsel Graff-Iversen i avdeling for folkesykdommer ved Folkehelseinstituttet mener vi bør være forsiktige med å tro på virusteorien ut fra noen få studier.

- All ny forskning på området er interessant, men det bør ikke få konsekvenser i form av at vi løper til legen for å sjekke oss for dette, sier hun til Mozon.

Hun tror mange gjerne vil finne en grunn til overvekten utenfor seg selv, og at det hadde vært greit hvis det bare kunne fikses med en pille.

- Mange forvirres av ulike studier om overvekt. Det er mange hypoteser som har kommet og gått, sier hun.

Hun mener vi bør vente og se hvordan det går med videre studien før vi lar oss påvirke av resultatene.

Fete kyllinger
Også forskningsleder Leah Whigham ved University of Wisconsin mener vi bør være kritiske til studien og sier at det trengs mer forskning for å fastslå resultatene.

- Vi trenger fremdeles mer konkret for å sette forbindelsen mellom disse virusene og menneskelig overvekt. Vi har dessuten ingen ide om hvordan viruset omgås andre faktorer som diett og trening, sier Whigham til tidsskriftet Live Science.

I studien utsatte hun kyllinger for tre ulike virus: Ad-2, Ad-31 og Ad-37. I tillegg var det en gruppe friske kyllinger.

Etter tre og en halv uke, hadde kyllingene som ble smittet av Ad-37 tre ganger så mye fett i magen og dobbelt så mye fett i hele kroppen som de andre kyllingene.

Studien er publisert i American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Spis riktig og tren
Selv om det skulle vise seg å stemme at viruset bidrar til å skape overvekt, kan ikke alle overvektige skylde på dette. Fremdeles vil hovedgrunnen til overvekt antagelig være de mer kjente faktorene.

- Vi kommer ikke unna kost og mosjon. Folk må tenke på mosjonen og holde kroppen i form, sier Graff-Iversen.

Også tidligere studier har kommet frem til at virusene Ad-36 og Ad-37 kan skape overvekt. I 2004 gjorde forskere ved University of Wisconsin en studie på 500 overvektige. Hele 30 prosent av deltakerne hadde uviklet antistoffer mot Ad-36. Ifølge Aftonbladet betyr det at de har vært utsatt for viruset.

Nikhil Dhurandhar ved Penningtons biomedisinske forskningssenter har funnet ut at Ad-36 kan skape fett i menneskeceller. Viruset kan være en blant mange faktorer som fører til overvekt, skriver Aftonbladet.

Virusene Ad-36 og Ad-37 er to av 51 typer adenovirus. Denne virusgruppen kan smitte både mennesker og dyr, og kan blant anet føre til flere sykdommer. Symptomene er ofte like forskjølelse.

Dersom du ikke kan gi skylden til et virus, kan du også skylde på foreldrene dine.

 

Mozon, 3.2.2006