Smittsom depresjon

Er mor deprimert, øker risikoen for at barnet vil oppleve uro og psykiske problemer, viser ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny studie viser at barn av deprimerte mødre har økt risiko for å bli urolige og få psykiske problemer. Forskerne bak undersøkelsen ønsket å finne en sammenheng mellom kvinner som behandles medisinsk for alvorlig depresjon, og mindre psykiske plager hos barna deres.

Alenemødre er mer deprimerte, viser en ny studie.

- Bør søke behandling
- Våre funn peker mot at intensiv behandling for å oppnå bedring hos mødrene, er assosiert med positive virkninger også for barna. Lykkes man derimot ikke med å behandle moren, kan sykdomsbyrden forverres hos barnet, sier Myrna M. Weissman, forsker ved Columbia University Medical Center og the New York State Psychiatric Institute.

Studien, som er den første i sitt slag, kartla hvilken effekt mors behandling for depresjon har på barnet. Over en periode på tre måneder kom det frem om behandlingen var tilfredsstillende eller ikke. Dersom mors depresjon var bedret, økte sannsynligheten for at barnets situasjon var det samme. Konklusjonen er derfor klar:

- Deprimerte mødre bør søke behandling. Det vil ikke bare hjelpe moren selv, men også barnet, mener A. John Rush, professor i psykiatri ved UT Southwestern Medical Center i Dallas.

Ifølge en britisk studie lyver nesten halvparten av alle mødre som lider av fødselsdepresjon til legen.

Friskere barn med friskere mor
Etter end behandling fant forskerne en nedgang på elleve prosent i problemene hos barn av deprimerte mødre, og 33 prosent av barna som tidligere hadde en psykiatrisk diagnose ble bedre i takt med at moren ble det.

- Ingen må ta lett på depresjoner. Særlig for barnas skyld bør vi være veldig iherdige i arbeidet med å behandle pasienter, og da spesielt mødre. Jo bedre behandling vi kan gi deprimerte mødre, dess større fordel vil barna ha av det, sier Madhukar Trivedi, professor i psykiatri ved UT Southwestern.

Totalt deltok 151 mødre med ett barn ved åtte helsesentre, og elleve psykiatriske dagklinikker i USA, i studien. Barna var i alderen 7 til 17 år.

Studien Remission and Child Psychopathology er publisert i Journal of the American Medical Association.

 

Mozon.no, 29.03.2006