Smittefarlig oralsex

Trodde du at oralsex var helt risikofritt? Ubeskyttet munnsex er årsaken til mange alvorlige kjønnssykdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oralsex er liksom ikke ordentlig sex. Med den holdningen er det også lettere å droppe kondomene når man møter en tilfeldig sexpartner.

Men ubeskyttet oralsex er slett ikke uten risiko. Legene mener at virus som syfilis og herpes lett kan overføres fra skrittet til munnen.

Smittes av syfilis
- Mennesker som ikke er i et stabilt forhold og som deltar i oralsex bør bruke fysisk beskyttelse som kondomer. Slik kan de redusere risikoen for seksuelt overførbare sykdommer, mener legen C. Ciesielski ved Chicago Department of Public Health i USA.

Legene i Chicago har nylig gjennomført en undersøkelse som viser at stadig flere amerikanere pådrar seg syfilis etter ubeskyttet oralsex.

Kjønnssykdommen syfilis var i mange år nesten utryddet i den vestlige verden. Men de siste årene har viruset plutselig dukket opp igjen.

Den alvorlige kjønnssykdommen kan føre til alvorlig sykdom og tidlig død om den ikke behandles på riktig måte. En plutselig spredning av viruset er kjent fra homoseksuelle miljøer, men smitter også lett mellom heteroseksuelle partnere.

Den amerikanske undersøkelsen er publisert i siste utgave av fagmagasinet Morbidity and Mortality Weekly Report.

Herpes etter oralsex
Herpes-viruset "herpes simplex virus 1" som har utbrudd rundt munnen er et vanlig problem. Opptil fire av fem nordmenn er bærere av viruset, mange uten at det fører til plagsomme utbrudd.

Men munn-herpes har også en sintere slektning som vi kjenner som "herpes simplex virus 2" eller kjønnsherpes. Viruset kan gi smertefulle blemmer og sår rundt og på kjønnsorganene og kan lett smitte mellom seksualpartnere.

En svensk undersøkelse viser nå at skillene mellom herpes type 1 og type 2 ikke er så klare som vi liker å tro. Stadig flere unge mennesker smittes nå av herpes type 1 i kjønnsorganene, altså virus som overføres fra munnen til vagina eller penis.

Det er forskere ved Sahlgrenska Universitetssykehus i Sverige som har gjennomført undersøkelsen på over 100 pasienter med herpesplager i underlivet. Tester viste at hele 60 prosent var smittet av herpes type 1.

- Årsaken til dette er antageligvis at oralsex er blitt mer vanlig, sier spesialistlege Petra Tunbäck til svenske Aftonbladet.

Får kreft av viruset
Og som om trusselen om syfilis og herpes ikke er nok: Virus som overføres ved oralsex kan også gi større risiko for å utvikle kreft i munnhulen.

LES HELE SAKEN HER: MUNNSEX GIR MUNNKREFT

Men heldigvis finnes det en enkel løsning. Konsekvent bruk av kondom sammen med tilfeldige sexpartnere vil nærmest eliminere risikoen for seksuelt overførbare sykdommer.

Mozon 22.10.2004