Smittefare for russen

Risikoen for hjernehinne-betennelse er større i russetiden enn ellers. Men russen selv er ikke bekymret.

Foto: Russen.no

I russetiden er man sammen med andre det meste av tiden, fester mye og sover lite. Det gjør at livsfarlig hjernehinnebetennelse smitter lettere enn ellers.

Liten risiko
- Vi har blitt informert om faren på skolen, men jeg tror ikke så mange tenker over det. Vi vet at det er mange sykdommer som spres gjennom dråpesmitte, men jeg tror ikke at folk er bevisste, sier Ellen Sandvig, buss-sjef på Beverly Pils 9606.

Veldig stor er risikoen heller ikke. Folkehelseinstituttet har ikke registrert noen syke blant russen i år, og det er noen år siden det siste utbruddet.

- Vanligvis er det få eller ingen som blir syke. Det kommer utbrudd med noen års mellomrom. Men russen trenger ikke være bekymret, sier Arne Broch Brantsæter, overlege ved avdeling for infeksjonsovervåking på Folkehelseinstituttet.

Det siste utbruddet var i 1995-1997. Det var også utbrudd i 1986 og 1991. Brantsæter anbefaler russen å tenke på at de er i en risikogruppe.

- Ikke kjør kroppen for langt ned. Få nok søvn, ikke driv festingen for langt og vær påpasselig med personlig hygiene. Ikke del glass og sigaretter med andre og kyss kun kjæresten, sier han.

Minner om fyllesyke
Hjernehinnebetennelse smitter blant annet via spytt. Infeksjonen skyldes meningokokkbakterien. Et problem i russetiden, er at symptomene kan ligne på fyllesyke og utmattelse.

- Det er forskjell på hjernehinnebetennelse og fyllesyke. Blant annet får du ikke feber når du er fyllesyk, sier Brantsæter.

Ved smitte, får du influensalignende symptomer først. Du får nedsatt allmenntilstand, feber, og ofte hodepine og oppkast. Du kan også få stiv nakke, stiv rygg og nedsatt bevissthet.

Utslett er også et alvorlig tegn. Vanlige utslett kan presses bort av et glass, men ved hjernehinnebetennelse gjør de ikke det. Kontakt ellers lege hvis du får høy feber og føler deg veldig syk.

Trenger ikke vaksine
Det er mulig å vaksinere seg mot hjernehinnebetennelse, men det er strengt tatt ikke nødvendig i følge Folkehelseinstituttet.

- Vi anbefaler ikke vaksine som rutine. Det er for liten risiko til det. Men dersom det oppstår et utbrudd, vil vi komme med anbefaling, sier Brantsæter.

På russebussen Flex’06 har noen av guttene tatt vaksine.

- Vi har fått mye info og vet hva slags symptomer sykdommen gir, sier Eirik Sønstebø på vegne av bussen.

På jentebussene Beverly Pils 9606 og Everlast er det ingen som har tatt vaksine.

- Vi tror ikke det er så veldig mange som vet at det finnes, sier Kari Nilsen på vegne av jentene på Everlast.

Og til tross for en utagerende russefeiring, er det fortsatt noen som følger rådene fra bestemor:

- Vi kommer alle til å ha ull under dressen for å holde oss varme, for det er så kaldt, sier Ellen Sandvig.

 

Mozon.no, 04.05.2006