Sminken kan gjøre deg sykere

Eksperter advarer: Du har vel ikke makeup som inneholder dette hjemme?

Ble du litt mer skeptisk til leppestiften nå? Foto: colourbox.com
Ble du litt mer skeptisk til leppestiften nå? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske eksperter advarer mot en gruppe stoffer som er svært utbredt i kosmetikk og hårprodukter. Disse stoffene kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika, slik at medisinene dine ikke virker skikkelig, melder Mattilsynet.

Det er den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) som har vurdert stoffene, såkalte kvartære ammoniumsforbindelser (QAC). Konklusjonen er at makeup som inneholder QAC kan føre til resistens i huden og munnhulen. Det igjen kan over tid utvikle seg til resistens mot ulike typer antibiotika og enkelte andre medisiner.

Les også: Antibiotika på venteresept

Svært utbredt

Antimikrobiell resistens, deriblant antibiotikaresistens, har lenge vært et alvorlig og økende helseproblem. Mattilsynet er derfor bekymret over at virkestoffet i kosmetikk kan svekke eller endre virkningen til medisiner som brukes blant annet mot infeksjoner.

QAC består av en rekke ulike enkeltstoffer og brukes relativt mye, blant annet som konserveringsmidler i kosmetikk og pleieprodukter. I tillegg er det mye brukt som virkestoff i hårbalsam, fordi det skal gi fylde til håret og forhindrer floking.

- Disse stoffene er ikke uvanlige. Hvis man sjekker ingredienslister, vil man nok finne at blant annet en del hårprodukter inneholder QAC, sier seniorrådgiver Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet.

Stoffene det dreier seg om er blant annet:

 • Benzalkonium Chloride
 • Stearalkonium Chloride
 • Cetrimonium Chloride
 • Cetrimonium Bromide
 • Cetylpyridinium Chloride
 • Grønn Hverdag har nå lagt disse stoffene til sin liste over helse- og miljøbelastende stoffer i kosmetikk. Selv om det foreligger for lite forskning til å bevise at stoffene er skadelige, mener Grønn Hverdag at det er best å være føre var.

  Les også: Deodoranter inneholder miljøgifter

  - Gener kan flytte seg

  Talberg forklarer nærmere om hvorfor norske forskere advarer mot QAC:

  - Bakterier kan utveksle anlegg for resistens seg imellom. Gener kan faktisk flytte seg til andre bakterier – som kan være sykdomsfremkallende bakterier. Disse bakteriene kan så bli resistente ikke bare mot QAC, men også mot blant annet antibiotika, sier han til DinSide Helse.

  Les også: Superbakterier kan ødelegge ferieidyllen

  Vil be EU gjøre risikovurdering

  For at stoffer som QAC skal bli forbudt i Norge, må reglene endres for hele EU. Mattilsynet ber derfor nå om en felleseuropeisk risikovurdering.

  Talberg anslår at det fort kan ta ett år før man får resultatet. Det er dessuten langt fra sikkert at utfallet vil gå i Mattilsynets favør.

  - Mens vi i Nord-Europa er svært opptatt av dette, og Norge har fem departementer som har gått sammen om å lage en handlingsplan mot antibiotikaresistens, er bildet et helt annet i Sør-Europa. Her har man følgelig også store problemer med resistens.

  Les også: Bruker for mye antibiotika

  Talberg trekker fram triklosan, som også kan føre til antibiotikaresistens, som et eksempel på hvor vanskelig det kan være å få forbudt stoffer i EU.

  - Vi har prøvd å i syv år, men vi har fortsatt ikke klart å få Europakommisjonen til å forby bruk av triklosan i kosmetikk, sier Talberg.

  Mange stoffer bannlyst hos Body Shop

  Triklosan har imidlertid vært bannlyst i Body Shops produkter i lang tid, i likhet med flere andre stoffer.

  - Vi evaluerer kontinuerlig ingrediensene som inngår i produktene våre, og har blant annet satt triklosan, nitromusk, polysyklisk musk og ftalater på vår interne forbudsliste, forteller Camilla Karstensen, som er kommunikasjonssjef i Body Shop i Norge, til DinSide Helse.

  QAC står imidltertid ikke på Body Shops liste over forbudte ingredienser ennå.

  - Dette er ingredienser som har vært lenge i bruk, og som har blitt ansett som trygge. Så langt har ikke Europakommisjonen eller deres ekspertkomiteer vært bekymret for bruken av disse ingrediensene, sier Karstensen.

  - Men hvis det skulle komme nye anbefalinger fra Europakommisjonen, vil vi naturligvis vurdere å la være å bruke også disse ingrediensene i produktene våre.

  Les også: Kritisk til Colgate

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer