Sminken kan gjøre deg syk

Sminkepungen er en bakteriefelle. Slik unngår du at bakteriene begynner å florere.

Kvinner som deler sminke har større risiko for infeksjoner. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Kvinner som deler sminke har større risiko for infeksjoner. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Nå skal all kosmetikk være merket med et symbol som viser holdbarhet etter åpning av produktet.»


Undersøkelser viser at kvinner i gjennomsnittet har tre til fire ganger så mange bakterier i sin umiddelbare nærhet sammenlignet med menn. Og kosmetikk og sminke er to av de største synderne.

Les også: Advarer mot farlig kosmetikk

Farlig sminke
Ni av ti kvinner utsetter helsen sin for potensiell fare ved å bruke gammel sminke, ifølge det britiske nettstedet femalefirst.co.uk. Risikoen for infeksjoner er også mye større når kvinner deler sminke.

Doktor Susan Blakeney som jobber på College of Optometrists i London, sier at kvinner ikke er klar over faren som skjuler seg i sminkepungen:

- Maskara kan være en plass hvor bakteriene florerer, så det er ikke overraskende at halvparten av kvinner lider av såre, kløende, rennende og røde øyne når de holder på sminkepungen så lenge og deler den med venner, sier hun til femalefirst.co.uk.

Les også: Kvinner omgis av bakterier

Kvinner som deler sminke har større risiko for infeksjoner. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Kvinner som deler sminke har større risiko for infeksjoner. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer


Sjekk sminkepungen
Er du en sminkesynder? Da kan du gjøre noe med det. I den britiske avisa The Mirror presenterer Make-up-artisten Ariane Poole en gjør-det-selv helsesjekk av sminkepungen:

1. Vask sminkesvamper og koster regelmessig. De er populære møtesteder for bakterier og er ofte årsaken til hudirritasjoner.

2. Kast sminke som er ødelagt, for eksempel sminke som mangler lokk, og spesielt leppestift.

3. Ikke bruk et produkt hvis det lukter rart. Det er et tegn på at det er for gammelt og vil ikke virke så bra lengre.

4. Ikke bruk pudderputer når du skal skjule fet og glinsende hud. De absorberer nemlig olje, skitt og forurensing fra ansiktet ditt. Bruk heller en stor børste til å pudre deg med.

5. Kast børster og koster som ser slitt ut. Koster som ikke ligger i en beholder, vil plukke opp store mengder av bakterier og skitt fra sminkepungen din.

6. Ikke bruk sminke hvis du har en infeksjon i øyet eller et munnsår.

7. Kast ut all sminke som har gått ut på dato. Nå skal all kosmetikk være merket med et symbol som viser holdbarhet etter åpning av produktet. Symbolet består av en åpen kremkrukke med en hvor mange måneder produktet er holdbart etter det har blitt åpnet.

Les også: Pulten er bakteriefelleLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!